Guverner Razvojne banke Saveta Evrope: Srbija neće osetiti teške posledice krize

dinari-pare-novac

Izvor: Pixabay

Srbija neće biti teško pogođena ekonomskom krizom usled pandemije, ali će kriza uticati na nju, rekao je za Radio Slobodna Evropa guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel.

On je predvideo ekonomski pad u prvoj polovini 2020. godine u mnogim evropskim državama, pogotovo onim koje zavise od turizma i napomenuo da je neizvesno koliko brzo će se evropske države izvući iz krize.

Prema rečima Venzela, evropske institucije su jasno pokazale podršku zemljama Zapadnog Balkana, a Razvojna banka Saveta Evrope, finansijska institucija koja okuplja 41 državu članicu, prošle nedelje je odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra, koji je namenjen za podršku zdravstvenom sektoru u borbi protiv koronavirusa.

Venzel je za RSE istakao da će među troškovima Vlade Srbije iz tog zajma biti i nabavka zaštitnih odela, maski i neophodne medicinske opreme.

-Sada ćemo pregovarati o uslovima za zajam, i nadam se da ćemo moći vrlo brzo da izvršimo transfer, u skladu sa pravilima koja imamo kako bismo osigurali da novac tačno namenski bude utrošen- rekao je Venzel.

Ukazujući da će sve zemlje biti pogođene krizom izazvanom pandemijom, on je kazao da je Srbija u boljem položaju, jer se u privrednom rastu ne oslanja značajnije na turizam.

-Jasno je da će i Srbija biti sa nižim ekonomskim rastom, ako ne padom. Kada pogledam brojke koje projektuje Međunarodni monetarni fond za 2020. godinu, mislim da ćemo videti pad u mnogim državama, pad ekonomskih performansi. Međutim, u drugoj polovini 2020. godine i tokom 2021. države će izaći iz krize- rekao je Venzel.

Dodao je da je Srbija "imala snažne ekonomske performanse, ekonomski rast je bio dobar u poređenju sa drugim državama regiona tokom proteklih nekoliko godina, što je stavlja u bolji položaj u borbi protiv krize koju je izazvala pandemija.

-Ali opet, naglasiću, postoji velika neizvesnost u tome koliko brzo države mogu da izađu iz krize, podstaknu potrošnju i koliko brzo ekonomski rast može biti uspešan- rekao je Venzel.

Podsetio je da je Razvojna banka Saveta Evrope vrlo aktivna u zdravstvenom sektoru Srbije.

-Prošle godine smo odobrili 200 miliona evra zajma i pružili stručnu podršku za obnovu bolnica širom države. Vrlo blisko sarađujemo sa Vladom i njenim agencijama, posebno Ministarstvom finansija, kako bismo osigurali da novac bude potrošen na pravi način i da je namenski utrošen- rekao je Venzel.

Izvor: N1

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Država Srbija ponudila je na prodaju 32 državne nepokretnosti u više gradova i opština Srbije, objavila je Republička direkcija za imovinu (RDI).

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva da uskrati dozvolu za sletanje na beogradski aerodrom avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa nema veze sa spoljnom politikom.

Zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa EHF je odlučio da se plej-of otkaže, pa je tako reprezentacija Srbije ostala bez šanse da plasman na SP u Egiptu izbori na terenu

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone