DOK CENE AKCIJA RASTU TRŽIŠTE RADA SE URUŠAVA Rast nezaposlenosti u SAD izbrisao 36 miliona radnih mesta

korona SAD 07 _ Pixabay

Foto: Pixabay

Podaci o rastu nezaposlenosti u Sjedinjenim državama ukazuju da kriza uzrokovana Covid-19 pandemijom možda ima potencijal u negativnim pokazateljima da premaši čak i Veliku depresiju iz tridesetih godina prošlog veka

Samo u martu američka ekonomija izgubila je više od 2,5 miliona poslova što je stopu nezaposlenosti podiglo na za Ameriku nezamislivih 14,7 odsto. U poslednja dva meseca Sjedinjene države izgubile su više radnih mesta nego što ih je stvoreno u protekloj deceniji. A rast nezaposlenosti tu nije stao, samo je usporio. Prošle nedelje još se tri miliona Amerikanaca prijavilo po prvi put za korišćenje podsticaja za nezaposlene. Time je ukupni broj nezaposlenih dosegao epske razmere od 36 miliona. Do kraja godine prognozira se da će u EU bez posla ostati 12 miliona ljudi.

Nedeljno povećanje broja nezaposlenih od tri miliona, najmanje je od sredine marta. U poslednjoj nedelji marta dosegnut je rekordni broj prijava od 6,69 miliona. Nakon najdužeg perioda privrednog rasta u svojoj istoriji, Sjedinjene države prolaze fazu zastrašujuće strmoglavog pada.

I vlasti i opozicija predlažu dodatne podsticajne mere fiskalne i monetarne politike. Demokrati su predložili dodatnih 3.000 milijardi dolara podsticaja na isto toliki iznos koji je već prihvatio američki Kongres.

Nakon što su iz OECD-a upozorili da će novi privredni uzlet biti vrlo težak zbog ogromnog tereta duga (koji raste), guverner Federalnih rezervi odgovorio je da ekonomski odgovor na krizu mora biti vremenski dobro odmjeren i odgovarajuće velik jer se možda ne radi o "poslednjem poglavlju". Pavel se slaže kako fiskalni odgovor može biti skup, ali visoku cenu treba platiti kako bi se izbegla dugoročna ekonomska šteta te osigurao brži oporavak. Pri tome Pavel ne veruje u to da će oporavak izgledati kao V-kriva, odnosno da će nakon strmog pada doći isto takav rast.

Federalne rezerve pod Pavelom učiniće sve što može da skrati recesiju, odnosno spreče preduboki pad. Pavel je već najavio nove akcije američke centralne banke, još jedino nije spreman ući na teritoriju negativnih kamatnih stopa.

Što se tiče nezaposlenosti, više analitičara prognozira da bi se popuštanjem epidemioloških mera po pojedinim američkim državama mogao gledati isto tako brz oporavak. No, još nema empirijskih dokaza da će oporavak tržišta rada zaista biti baš takav.

Izvor: Blic

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Beogradski aerodrom 'Nikola Tesla' otvoren  je, pošto je izvršena detaljna dezinfekcija kompletnog prostora i svih pomoćnih objekata i za danas je planiran let Viz era (Wizz Air) za London. Tokom nedelje nacionalni avioprevoznik 'Er Srbija' (Air Serbia) najavio je pet letova ka Cirihu i Frankfurtu, a sledeće nedelje ka Beču i Londonu.

Norveški državni investicioni fond, najveći investicioni fond na svetu, izgubio je od početka godine čak 124 milijarde dolara zbog potresa na svetskim berzama usled pandemije virusa korona.

Broj zaraženih korona virusom u SAD nadmašio je pola miliona, iako ima naznaka da to što Amerikanci ostaju kod kuća pomože suzbijanju infekcije, prenosi Rojters.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone