Bankari, mora da vam radi bar jedna filijala, plus telefonska linija

Narodna-banka

Foto:wikipedia

Banka ne može jednostrano da raskine ugovor

Narodna banka Srbije donela je obavezujuće uputstvo koje se odnosi na rad banaka sa ovlašćenim menjačima, a u kojem se, između ostalog, kaže da banka ne može jednostrano da raskine ugovor menjačima samo zbog okolnosti koje se odnose na izmenjeno poslovanje menjačnica tokom trajanja vanrednog stanja.

Instrukcija se odnosi na banke koje imaju zakljucene ugovore sa ovlašćenim menjačima u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova i ovim uputstvom se privremeno uređuje način postupanja banaka za vreme trajanja vanrednog stanja proglašenog usled širenja bolesti Covid-19.

Instrukcijom se propisuje da banka ne može jednostrano da raskine ugovor koji je zaključila sa ovlašćenim menjačem samo zbog okolnosti koje se odnose na njeno izmenjeno poslovanje tokom trajanja vanrednog (na primer, smanjenje obima aktivnosti, privremeni prestanak rada pojedinih poslovnih jedinica i slično).

Banke su dužne da obezbede minimum procesa rada, odnosno da preduzmu sve potrebne aktivnosti radi omogućavanja ovlašćenom menjaču da ispuni propisane obaveze, u skladu sa ugovorom, a naročito prodaju efektivnog stranog novca banci, uplatu gotovine u dinarima na tekući račun kod banke...

Ovom instrukcijom propisano je da su banke dužne da organizuju rad najmanje jedne ekspoziture ili svog drugog organizacionog dela, poslovne jedinice, na teritoriji opštine, odnosno grada ili gradske opštine na teritoriji grada Beograda na kojoj je pre uvođenja vanrednog stanja radila jedna ekspozitura ili više njih, ili drugih organizacionih delova, poslovnih jedinica banke, i to svakog radnog dana, najmanje dva sata u toku jednog dana, u vreme kada ne postoji zabrana kretanja na javnim mestima.

Precizira se da ta dva sata rada ne mogu da obuhvate poslednji sat pred početak zabrane kretanja, a u skladu s naredbom Ministarstva unutrašnjih poslova kojom se uređuje ograničenje i zabrana kretanja lica na teritoriji Srbije.

Pored toga, banke će biti u obavezi da obezbede i telefonsku liniju za kontakt na koju se mogu javljati ovlašćeni menjači, kao i da podatke o brojevima telefona i informacije o radnom vremenu njenih ekspozitura ili drugih organizacionih delova, poslovnih jedinica za obavljanje poslova sa ovlašćenim menjačima, objave na svojim internet prezentacijama.

 

IZVOR: Telegraf

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pravo na novčanu pomoć od države za nova zapošljavanja imaće najbrži poslodavci, a novac za svakog novozaposlenog biće moguće dobiti već od jeseni.

U periodu januar-maj 2020. godine u Republici Srbiji boravilo je ukupno 610.374 turista, što je za 52,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije (TOS).

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da Srbija za ovogodišnji Prvi maj može da kaže da ima mere zaštite privrede i radnih mesta među najboljim na svetu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone