Auto-gigant na kolenima: Reno neće preživeti krizu?

Reno-pixabay

Foto: Pixabay

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer upozorava da je zbog mera preduzetih u pandemiji proizvođač automobila Reno u ozbiljnim finansijskim teškoćama.


Bez državne pomoći kompanija možda neće preživeti, piše portal Bankar.me. U razgovoru za Radio Europe 1, ministar Bruno Le Mer naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih deoničara kompanije u ime države, odobriti pomoć nakon što je Reno obavesti o svojoj strategiji

- Stav vlade i države kao deoničara je da Flins ne sme biti zatvoren - naglasio je francuski ministar finansija komentarišući medijske izveštaje da Reno razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući i najvažnije u Flinsu, severno od Pariza.

Francuska država ima 15 odsto udela u Renou, a status najvećeg deoničara kompanije deli sa japanskim Nisanom.

Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara sa Renoovim menadžmentom, koji, prema rečima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju. To će morati da uključuje ​​prelaz na ekološkija vozila, a vlada takođe očekuje od Renoa i veću produktivnost i veći udeo domaćih vozila, posebno električnih.

Reno je u prvom kvartalu ove godine ostvario 10,1 milijardu evra prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom cele prošle godine rezultati su bili najgori u deceniji. U društvu se problemi pripisuju posledici nove pandemije korona virusa, koja većini proizvođača automobila uzrokuje velike glavobolje.

Prodaja novih vozila u EU pala je u aprilu za više od 75 procenata, što je najveći pad otkako Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) prati statistiku. U Francuskoj se prodaja smanjila za 88,8 odsto.

(Izvor: B92)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da je EU izdvojila 700 miliona evra za Zapadni Balkan za borbu protiv pandemije korona virusa, od čega će najveći deo otići u Srbiju.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je 30. januara 2020. vanredno stanje zbog brige za međunarodno javno zdravlje u vezi sa novog kineskog koronavirusa (2019-nCoV) koji je kategorisan kao virusna upala pluća.

Američki milijarder Ilon Mask, najveći deoničar, osnivač i direktor kompanije Tesla, objavio je da će prodati sve što ima.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone