Бројеви телефона за психосоцијалну подршку

psiha

Подршку старијима, али и свим осталим грађанима, пружају и стручњаци из области менталног здравља. Министарство здравља је отворило три нове телефонске линије за пружање психосоцијалне подршке грађанима. Две су у Институту за ментално здравље, а једна је у клиници "Лаза Лазаревић".

Уколико сте забринути, уплашени или сте под стресом, можете позвати 0800/309309. То је број у клиници "Лаза Лазаревић" који ради нон-стоп. Оператери су психијатри, психолози, здравствени сарадници, више медицинске сестре. Линија је почела да ради јуче, а телефони непрекидно звоне.

Отворена су још два броја у Институту за ментално здравље: 063/7298260 за младе и родитеље деце до 18 година и 063/1751150 за особе старије од 18 година.

Вршилац дужности директора клинике "Лаза Лазаревић", доц. др Ивана Сташевић Карличић, каже да грађани углавном питају како да превазиђу узнемиреност, страх, досаду, евентуалне конфликте са својим укућанима са којима су затворени на малом простору.

"Оно што је очекивано су и егзистенцијални страхови, да ли ће продавнице бити снабдевене основним намирницама, колико да улазе у контакте са људима из своје околине, да ли могу и колико могу да рачунају на здравствени систем и да ли да узимају информације са друштвених мрежа", додаје Сташевић Карличићева.

На питање како најризичнијим групама, пре свега старима, објаснити да треба да остану код куће, докторка каже да је најважније знати колико су угрожени и да за старе овај вирус може да буде фаталан.

"Мислим да је у овом тренутку најбитније да им објаснимо колико нам они заиста требају, колико их ми заиста волимо и колико је сада важно да нам сада препусте неке ставри које су до сада они радили за нас, а то је првенствено снабдевање основним животним намирницама, одлазак по лекове, смањење комуникације са изабраним лекаром кога сада треба телефонски контактирати", додаје Сташевић Карличићева.

Указала је да су страх, стрепња, туга и неки степен неповерења нормални у оваквим ситуацијама.

"Ово није ни прва ни последња епидемија са којом се човечанство суочава. Ми сада само треба да пратимо препоруке стручњака, да ограничимо узимање информација са нерелевантних извора, а то су првенствено друштвене мреже, водити здраве стилове живота, остати код куће ако имате симптоме респираторне инфекције", нагласила је Сташевић Карличићева.

Указала је да грађани који су узнемирени, којима је досадно, који су тужни или имају било какав лични дискомфор после својих најближих телефоном се могу обратити стручњацима.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Škola na daljinu za učenike do 4. razreda ponovo se danas vraća na Drugi program RTS, budući da su poslanici Skupštine Srbije završili rad.

Ministarstvo prosvete otkriva kako će izgledati ove godine

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone