Ukidanje mera u Srbiji: Prvo tržni centri, škole na kraju

meresrbb

Foto: Tanjug

Kad počnu da se ukidaju mere koje je država uvela tokom vanrednog stanja i borbe protiv virusa korone, najpre će početi da rade tržni centri, a na kraju će biti otvorene škole i obrazovne ustanove.

To je izjavio za Sputnjik pulmolog Branimir Nestorović, član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona. On kaže da se ne zna precizno kad će mere biti ukidane, ali ukazuje da oko dva meseca traje intezivan epidemijski period. On očekuje da će, svakako, tokom maja neke mere biti ukinute.

„Mi smo 6. marta imali prvi slučaj zaraze, tako da očekujemo da od prvog maja ceo proces bude jako niskog intenziteta. Ali, uvek mora da se bude oprezan sa ukidanjem mera. To ne sme prebrzo kako se ne bi desio neki eksces na samom kraju“, upozorava pulmolog.
Redosled ukidanja mera – od tržnih centara do škola
Nestorović ističe da će mere početi da se ukidaju onog momenta kad počne da opada broj novozaraženih. To neće biti pre Uskrsa, ali bi moglo eventualno da se očekuje u danima posle praznika.

„Mere će biti ukidane onim redosledom kako su i uvođene. Prvo će verovatno biti ukinuta zabrana rada tržnih centara, kafića, ali, naravno, uz poštovanje mera razmaka od dva metra između stolova. Onda dalje, jedno po jedno, i na kraju će početi da rade i škole. To je uvek na kraju“.

Uskoro nove mere — stari i autistična deca moći će u šetnju u vreme policijskog časa

Nestorović kaže i da će sa ukidanjem mera morati svakako da se sačeka da prođe 14 dana od poslednjeg vikenda kada je bio policijski čas od 72 sata. Ukoliko tada dođe do naglog pada broja novozaraženih, onda će se i mere olabaviti.

Izvor: Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Grupa građana "Savski nasip" upozorila je javnost na nelegalne građevinske radove koje se odvijaju na lokaciji kod splava "Groš" u bloku 70.

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.

Nemanja Matić, inženjer koji je izlečen od virusa korona, sada se nalazi kod kuće u Čačku u izolaciji, koja mora da traje još 14 dana, oseća se dobro, odnosno tako da se, kako sam kaže, već vratio svojim svakodnevnim obavezama u domaćinstvu, poput „cepanja drva“. Zanimljivo je da je u roku od svega pola satra sazznao da je zaražen, pa izlečen od opasnog virusa.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone