У НИШУ ОСВАНУО МУРАЛ ХЕРОЈИМА СА ПАШТРИКА: Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га , а зубе поломи, Слава херојима!

heroj_983x755

Извор: принтскрин

У Нишу откривен мурал посвећен борцима са Космета из 1999. године. Прво осликавање било за јунаке са Кошара.

НА зидовима надомак нишке хале "Чаир", уз недавно осликан мурал у част четворице српских хероја са Кошара, своје место добили су и борци са Паштрика. Да Ниш добије први мурал у Србији посвећен овим херојима заслугу су понели нишки сликари Сава Мишић и Димитрије Стојковић као и историчар Младен Станковић који је покренуо иницијативу. Два мурала заједно, са грбом Приштинског корпуса у средини који их "спаја", представљају јединствену слику двеју најкрвавијих битака које су вођене током рата 1998. и 1999. на Косову.

 
- Ово је наставак приче коју смо почели са првим муралом херојима са Кошара. Хтео сам да употпуним причу, а то сам урадио на такав начин да спојим две херојске борбе на истом месту. Мурал представља реалну слику са терена током рата са Албанцима и НАТО - рекао је историчар Младен Станковић.

ЈКП "Медиана" је украсила прилаз муралу, а ЈКП "Паркинг сервис" осветлио је осликани зид како би и у вечерњим сатима мурал био видљив.

- Мурали су постављени тако, како су јединице биле на југословенско-албанској граници 1999. године. Између се налази грб Приштинског корпуса, који спаја два мурала и представља остале јединице које су га чиниле током рата и заједно са борцима са Паштрика и Кошара бранили народ и отаџбину од агресора и терориста на простору Косова и Метохије - објашњава овај млади историчар.

Он додаје да на овај начин Ниш спремно дочекује следећу годину и 20 година од НАТО агресије.

- Слободно можемо рећи да мурал представља споменик херојима - Другог Косовског боја - истиче он.

У одбрани народа и државе, своје животе су дали 79 припадника 549. моторизоване бригаде, а више од 200 људи је рањено. Успомена на имена и дела хероја са Кошара и Паштрика, који су заједно са својим саборцима животе дали за отаџбину у најкрвавијим биткама у новијој историји чува се и у Спомен-соби Музеја Копнене војске.


ТРИБИНА У ДОМУ ВОЈСКЕ

Осим осликаних мурала, овим херојима биће посвећена и трибина која ће се одржати у малој сали нишког Дома Војске у среду, 10. октобра у 18 сати. Сведочења о противтерористичким операцијама износиће Божидар Делић, тадашњи начелник штаба бригаде, генерал у пензији Стојан Коњиковац и тадашњи војници на редовном служењу војног рока.

- Ова битка на Паштрику остаће упамћена по томе што је непријатељ у њој употребио све са чиме је располагао - од пешадијског наоружања до борбених хеликоптера "апач" и стратегијских бомбардера. Једина бригада, конкретно један њен део, који је 24 пута бомбардован "тепих" бомбама - каже историчар Младен Станковић.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 10.10.2018.

  

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković osudila je danas kao seksističke tvitove urednika Informera Dragana Vučićevića u kojima se vređa novinarka N1.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta uputio je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić sa molbom da oko 26.000 građana Srbije koji imaju izbegličku kartu takođe dobiju 100 evra pomoći od države.

Sveštenik pozvao vernike na svetu pričest uprkos preporukama vlade

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone