SZO tvrdi da je Kina zataškavala virus

scientist-2141259_1920

Foto: Pixabay

Snimci sa internih sastanaka u SZO pokazali su da je ta organizacija jedva dobila od Kine preko potrebne informacije na početku pandemije koronavirusa.

Što je u suprotnosti sa prvobitnim pohvalama koje je SZO uputio Pekingu.

Snimci sa tog sastanka  prikazuju zvaničnike kako se 6. januara žale da Peking ne deli sa ostatkom sveta podatke potrebne da bi se procenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planete.

Kina je tek 20. januara priznala da je korona virus zarazan, a 30. januara SZO je proglasio globalnu opasnost.

"Radimo sa vrlo malo informacija. To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan", rekla je Marija Van Kerhove, epidemiolog i tehnički voditelj SZO tokom pandemije Kovida-19.

Šef SZO u Kini Gauden Galea kaže na jednom od snimaka da od Kine dobijaju informacije 15 minuta pre nego što se one objave na ČTV-u.

Kako se navodi, ovaj izveštaj stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na korona virus i početak je nezavisne istrage o poreklu virusa koji je dosada zarazio više od šest miliona i ubio više od 375.000 ljudi širom sveta.

(Izvor: B92)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prezime ili porodično ime, rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja našu ličnost i nas same, prezime označava poreklo, korene i tradiciju. Ipak, postavlja se pitanje zašto se Srbi prezivaju na - ić? Prezime je nastalo u drugoj polovini XIV veka.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će se srpskim državljanima, koji žele da putuju, izdavati zdravstveni pasoš ako to budu zahtevale zemlje iz Evrope

Planeta suočena sa medicinskim, ali i privrednim izazovom bez presedana, . Optimistički podatak - u svetu izlečeno 92.000 ljudi

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone