Sutra je Crveno slovo, dan kada se Isus Hrist uzneo na nebo! Vernici ovo nikako ne bi trebalo da rade na SPASOVDAN! (VIDEO)

isus1

Foto: Youtube Printscreen

Srpska pravoslavna crkva sutra, 28.maja, obeležava praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznat kao Spasovdan. 

Obeležava se kao spomen na dan kad se Spasitelj uzneo na nebo, pošto je završio svoju zemaljsku misiju. Pokretnog je datuma i uvek se obeležava u šesti četvrtak po Vaskrsu, odnosno četrdeseti dan po vaskrsenju Hristovom.

Spasovdan je jedan od sedam najvećih svetkovina posvećenih Gospodu Isusu Hristu. U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i spada u red zapovednih praznika, koji slave svi vernici.

Sveradosnim vaskršnjim pozdravom "Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse" pravoslavni vernici pozdravljaju se sve do Spasovdana. 

Ovaj praznik je slava grada Beograda i Čačka, a u mnogim mestima u Srbiji je i zavetina - praznik celog naselja i obeležava ga litija koja prolazi glavnim ulicama. Za Spasovdan kao krsnu slavu kolje se jagnje i sprema se cicvara. Naši stari nisu pili mleko od Nove godine do Spasovdana. Takođe su verovali da na taj dan muškarci ne treba da se briju, žene da se umivaju, a deca da se kupaju, pa to nisu tog dana ni činili.

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine. Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve gde se narod okupljao i veselio.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bugarski premijer podlegao je pritiscima, otvara sve crkve za Uskrs. Mitropolit Gavril: 'Tamo gde je Božja milost, svi mikrobi sagorevaju'

Na sednici Kriznog štaba razmatrana je mogućnost relaksiranja mera za one koji dolaze u Srbiju. A dok se takav predlog ne usvoji, stara pravila i dalje važe.

Poljoprivrednicima iz opštine Sečanj pod okriljem noći uništeni su usevi. Savi Daviniću iz Jarkovca su nepoznate osobe uništile kukuruz na 13 parcela, a njegovom kolegi Ištvanu Verešu iz Neuzine, uništen je suncokret na dve parcele.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone