vrticvuk

Foto: Youtube/printscreen

Predškolske ustanove počinju sa radom, ali će morati da poštuju određene instrukcije Ministarstava zdravlja i prosvete

U ponedeljak 11. maja otvoriće se sve predškolske ustanove, koje su od Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja dobila instrukcije o merama zaštite koje moraju da se preduzmu.

Da bi deca mogla da dođu u vrtić, i roditelji i radnici u predškolskim ustanovama moraće da se pridržavaju određenim mera, kako bi svi bili zaštićeni.

Ovo su pravila koja moraju da se poštuju, kao i preporuke roditeljima i zaposlenima:

- U vrtić će samo moći deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju u sedištu firme, sa kontaktom poslodavca.

- Prijem deteta u predškolsku ustanovu biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo(sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u vrtić ili nakon dužeg odsustva deteta iz vrtića), kao i da je uredno vakcinisano.

- U svim vrtićima pre dolaska dece mora biti obavljeno pranje, čišćenje i dezinfekcija pribora, prostora i opreme.

- Lokalna samouprava u obavezi je da nabavi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstva i pribor za dezinfekciju i ličnu higijenu.

- Na ulazu u objekat mora se postaviti dezobarijera - sunđer ili krpa dobro natopljen sredstvom za dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

- Svakodnevno pre dolaska u vrtić roditelj ima obavezu da izmeri temperaturu sebi i detetu i u slučaju povišene temperature ne dovodi dete u vrtić i o tome obavesti vaspitača.

- Roditelj je u obavezi da najavi povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije.

- Dete u vrtić dolazi u pratnji jednog roditelja, da bi se smanjila gužva, i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana, ako to nije moguće dete dovodi roditelj koji može.

- Roditelji su u obavezi da nose masku koja prekriva nos i usta, da međusobno drže distancu od dva metra, da dezinfikuju ruke na ulazu u objekat vrtića, kao i da obavezno pređu direktno preke dezobarijere za obuću.

- U obavezi su da se po ulasku u vrtić prijave sestri na preventivi, da iz se beskontaktno izmeri temperatura i da uz minimalno zadržavanje preda dete vaspitaču u pristoru ispored sobe.

- Roditelji može dovesti dete i napustiti objekat najkasnije 15 minuta pre početka doručka, kako bi se dezinfikovali holovi i hodnici i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.

- Pri svakoj sumnji na respiratornu infekciju dete se izdvaja u posebnu prostoriju, mora biti pod stalninmm nadzorom, obaveštavaju se roditelji, a u slučaju da se ne jave poziva se Hitna pomoć.

- Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim biolestima - respiratornim, kardiovaskularnim, malignim, dijavbetesom, kao i deca čiji roditelji imaju neku od navedenih bolesti.

- Potrebno je da roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi se mogućnost zaraze virusom korona smanjila na minimum.

Vrtići su zbog pandemije korona virusa zatvoreni 16. marta.

 

 

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U otvorenim i zatvorenim prostorima dozvoljeno je prisustvo do 100 ljudi, stoji u izmeni Odluke o zabrani okupljanja na javnim mestima, koja je danas, 22. maja stupila na snagu

Građani u Srbiji su poslednjih decenija preživeli nešto što normalan čovek u nekoj zemlji koja je normalno živela svoj život posle Drugog svetskog rata neće proživeti u narednih stotinu godina, ili možda nikada, izjavio je dramski pisac i akademik Dušan Kovačević.

Da li je odluka Podgorice da ne dozvoli ulazak za građane Srbije jer u našoj zemlji ima više od 25 zaraženih koronavirusom na 100 hiljada stanovnika politička ili epidemiološka?

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone