НИШКИ МЕДИЦИНАРИ У КАРАНТИНУ ОСТАЈУ БЕЗ ТРЕЋИНЕ ПЛАТЕ

llll

Izvor: Pexels

Zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su završili u samoizolaciji boreći se protiv korone država će smanjiti platu za trećinu. Direktor ove ustanove Zoran Radovanović kaže da to nije njihova odluka već je takav zakon, a iz sindikata Nezavisnost upozoravaju da je reč o praksi koja se primenjuje u celoj Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju naciji 12. marta obećao povećanje plate zdravstvenim radnicima zbog borbe koja im predstoji usled pandemije virusa korone.

Međutim, umesto obećane povišice od 10 odsto, medicinski radnici koji su u samoizolaciji zbog mogućnosti da su oboleli od korone dobiće umanjenje plate za 35 odsto.

Kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, u Viber grupu medicinskih sestara zaposlenih u niškom Kliničkom centru (KC) jutros je stigla odluka da će oni kojima je određena samoizolacija primiti svega 65 odsto plate.

Zaposleni koji su se se javili CINS-u smatraju da je to nečuveno i da se kažnjavaju za nešto što nije njihova krivica. Podsećaju da su se u toj situaciji našli jer su radili svoj posao.

Oni tvrde i da nisu dobili dokumenta potrebna za otvaranje bolovanja, na osnovu kojih bi ih uopšte isplaćivali tako.

“Glavna sestra je rekla da idemo kući i to je bilo to. Posle nas je telefonom zvao epidemiolog i anketirao. Nikakvo rešenje o bolovanju nismo dobili”, navodi jedan od radnika KC-a koji je želeo da ostane anoniman.

Direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Radovanović potvrdio je za CINS priču medicinskog osoblja, ali, kako objašnjava, nije u pitanju samostalna odluka Kliničkog centra, već je takav Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Naime, prema ovom zakonu i mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni koji su u izolaciji tretiraju se kao da su na bolovanju i sledi im 65 odsto od prosečne zarade.

Što se tiče doznaka za bolovanje, dodaje Radovanović, zaposleni će moći da ih dostave i naknadno, nakon isteka samoizolacije.

“Ukoliko je kod pojedinaca došlo do greške u slanju obaveštenja, svakom od njih će, u tom slučaju, biti isplaćeno 100 odsto zarade, a sve zarad pozitivne simulacije, svim radnicima KC Niš, koji se danonoćno bore za živote i zdravlje svih pacijenata”, podvlači Radovanović.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić kaže da je to sistemski problem i da se ovakve mere primenjuju na nivou Srbije. Zbog toga su se, ističe, već obraćali dopisom nadležnim intitucijama.

“Zakon tako kaže i, naravno, greška je Ministarstva (zdravlja), Kriznog štaba i Vlade što već nije prihvatila predlog da sednemo i potpišemo, ili da napišu naredbu da tim ljudima, koji nisu svojom voljom zaraženi, bude isplaćena cela plata”, kaže Ilić.

Ilić se nada da će se takve mere prema onima koji se svakodnevno bore protiv korone u Srbiji primenjivati od narednog meseca.

Izvor: Nova

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za 82 korona-dana SAD imaju 58.365 umrlih, a za devet godina u Vijetnamu – 58.220. Tokom Velikog rata poginulo je nešto više od 53.400 Amerikanaca.

Šinzo Abe, premijer Japana, i Tomas Bah, prvi čovek MOK-a, dogovorili su se da se Olimpijske igre pomere za 2021. godinu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone