Glas Javnosti

NAJAVLJUJU ŠTRAJK?! ‘Kragujevački ‘Fijat’ će pokušati da iskamči pare od države!’

Društvo
Autor: Glas Javnosti

-Gotovo sam siguran da će kragujevački “Fijat” pokušati da iskamči od države dodatne pare, na stimulacije zarada ili neke dodatne olakšice za firmu, kaže za Glas Javnosti, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

Naime, on je komentarišući vest da je samostalni sindikat ove fabrike, rekao, da su radnici na plaćenom dvodnevnom odsustvu, a da će proizvodnja „fijata 500L” biti nastavljena u utorak 15.septembra, naglasio i da to u prevodu znači da je napravljen dogovor između poslodavca i sindikata, delom i zbog toga što su, kao većina firmi, pogođeni koronakrizom.

-Kad god bi im zatrebale dodatne subvencije, bilo bi dovoljno da im zaprete štrajkom, a sada će zbog “više sile”, tražiti od države dodatne mere stimulacije. Već su to radili ranije. Smatram da je neozbiljno da šalju ljude na dva dana plaćenog odsustva, umesto da rade nešto drugo u fabrici, ukoliko je razlog to što, kako su rekli, imaju problem sa inostranim dobavljačima zbog zastoja na granici. Ili makar da koriste dane od godišnjeg odmora.

Kako nam sagovornik pojašnjava, početkom korona krize, država je donela odluku da svim privatnim kompanijama u Srbiji naredna tri meseca isplati 15 ili 30 hiljada dinara pomoći po čoveku. 30 hiljada su dobijala mala i srednja preduzeća (zanatlije i preduzetnici), dok je 15 hiljada bilo određeno za velike kompanije.

-U toj razlici bilo je određene vrste, moglo bi se reći zloupotrebe, jer su neke od velikih kompanija umesto 15 dobijale 30 hiljada dinara. Nakon toga su sve dobijale po 18 hiljada još dva meseca, a sada toga nema. Pošto im je istekla pomoć, procena je da žele da koriste sve mehanizme da bi dobili dodatne dotacije od države, rekao nam je Veselinović dodavši da “Fijat” neće biti jedina firma, biće ih, kako kaže još koje će da kukaju da im se dodatno stimulišu zarade, po radniku ili umanjenje poreza ili nekih drugih plaćanja dažbina.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR