Kon: Čekamo nulu, ali stigli smo do kraja epidemije

Predrag-Kon

FOTO: N1 - YouTube/PrintScreen

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da smo stilgi do kraja epidemije korona virusa, ali da je preostalo sačekati da se i zvanično pojavi famozna "nula" i da dan prođe bez novozaraženih.

- Kraj je već došao, očekujemo da se sporadično javlja, videćemo u naredne dve nedelje. Čekamo da se pojavi ta nula. rekao je Kon, nakon čega je dodao da je neophodno da prođe 28 dana bez novoobolelih kako bi epidemija i zvanično bila "odjavljena". 

Svi zainteresovani moći će da budu testirani u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, 

- I ja ću se, verovatno, testirati, mada ne žurim, jer nisam imao zdravstvene tegobe. Radi se o brzim tetsovima, o IgG i IgM antitelima. Najpametnija preporuka je da bilo ko ko ima nalaz da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista -infektolog, imunolog i virusolog. Imamo virusologa u Gradskom zavodu. Čim se otkrije neki nalaz IgM trebalo bi za svaki slučaj uraditi PCR test koji bi potvrdio da je virus akutan, rekao je Kon, nakon čega se osvrnuo i na priče da su mnogi preležali ovu bolest:

 

- Mnogi grip pripisuju koroni. Ako neko živi u ubeđenju da je preležao, onda se i plaši, pa je bolje da zna jeste ili nije. Tetsiranje prilikom ispitivanja imuniteta je nešto drugo, to je jedan reprezetativan uzorak i ti testovi su 96 odsto sigurniji, dok je kod ovih brzih testova sigurnost manja, otkrio je Kon, da bi se potom osvrnuo i na priče o kolektivnom imunitetu:

- Mislim da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije ali ne mislim da je visok jer smo mnogo radili na čuvanju. Kraj je već došao, očekujemo da se sporadično javlja, videćemo u naredne dve nedelje. Čekamo da se pojavi ta nula. Nismo više u klasičnoj epidemiji, ali mora 28 dana da bude nula zaraženih, da bismo je odjavili, ali objektivno više nismo u epidemiji, zaključio je Kon.

(RTS)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

prava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila danas je povodom, kako navodi, polutačnih i neproverenih informacija u određenim medijima u vezi sa brojem zaraženih lica virusom korona u Okružnom zatvoru u Leskovcu, da je kod jednog pripadnika Službe za obezbeđenje utvrđeno prisustvo ovog virusa.

Pre nekoliko dana Jugoslovenska kinoteka objavila je ekskluzivni dokumentarni materijal u kome se može videti snimak osvedočenog srpskog prijatelja, Švajcarca Arčibalda Rajsa, pisca čuvene knjige „Čujte, Srbi“.

Zbog kašnjenja od dva dana za plaćanje februarskog računa za struju, čitateljki „Politike” Tatijani Novaković iz Kragujevca „Elektroprivreda Srbije” (EPS) je 30. marta, kada je račun plaćala, zaračunala i kamatu i pripisala dug za prethodni mesec.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone