Glasanje iz inostranstva: Čemu služi sajt hoćudaglasam.com

glasanje-pixa

Foto: Pixabay

Nadležni upozoravaju da se radi o lažnom sajtu koji može zloupotrebiti podatke građana, ali autori tvrde da je sajt bezbedan i da su želeli samo da pomognu.

Nemanja Grujičić godinama živi u inostranstvu i nikada nije glasao na izborima u Srbiji - u Irskoj, gde je živeo, i u Singapuru, gde živi, nema diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije.

Glasanje u inostranstvu dostupno je srpskim državljanima od 2004. godine. Međutim, da bi se organizovalo u državi u kojoj nema diplomatsko-konzularnog predstavništva, potrebno je da se najmanje 100 ljudi registruje za glasanje.

Nemanja je jedan od autora sajta hocudaglasam.com koji je pokrenuo kako bi se građanima koji žive u inostranstvu olakšao proces registracije za glasanje i pomoglo onima u državama u kojima nema diplomatskih predstavništva da iskoriste pravo glasa.

Iako autori objašnjavaju da je stranica napravljena uz pomoć otvorenog koda, a detalji kako funkcioniše dostupni na uvid, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu upozorilo je građane da se radi o lažnom sajtu koji možda prikuplja lične podatke građana.

Konačan broj birača na parlamentarnim izborima 2020. utvrdiće Republička izborna komisija 15 dana pre glasanja - procenjuje se da pravo glasa iz inostranstva ima oko 1,7 miliona ljudi.

(Izvor: B92)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Istraživanje pod nazivom ''Subjektivno blagostanje u vreme pandemije kovid 19'' prva je longitudinalna studija u Srbiji u aktuelnom trenutku koja podrazumeva praćenje promena mentalnog zdravlja ispitanika tokom pandemije koronavirusa.

Slava grada Beograda -Spasovdan ove godine obeležava se, zbog epidemije koronavirusa, bez litije ulicama prestonice.

Za novu generaciju učenika prvog razreda  u 149 škola predviđeno je 4,680 mesta u odeljenjima u kojima se obrazovanje stiče po specijalizovanim programima, prenosi Politika.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone