Da li je ovo moguće u Srbiji?: Gradonosni oblaci imali snagu TERMONUKLEARNE BOMBE

oluja-pixa

Pre dva dana je šteta od grada naneta u pojedinim krajevima Srbije. Slike nevremena iz ugroženih područja deluju neverovatno. Meštani kažu da se desilo sve brzo I da je padao grad veličine kokošijeg jajeta. Da li je ovo ipak netipično vreme?

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić objašnjava da je oluja koja je pogodila Srbiju bila uslovljena ciklonom koji se iz Sredozemlja premeštao ka Balkanu.

U interakciji sa jugozapadnom mlaznom strujom na visini, stvoreni su uslovi za vrlo intenzivnu olujnu nepogodu, napominje Nikolić.

Takva oluja, kaže, nije tipična za ove prostore, ali se povremeno dešava.

„Stvoreni su najmoćniji mogući olujno-gradonosni oblaci, superćelijski kumulonimbusi, sa visinom vrha preko 16 kilometara, olujnim, vetrom, pljuskovima i gradom“, navodi Nikolić.

Dodaje da su ti superćelijski kumulonimbusi imali energiju jedne ili više termonuklearnih bombi.

Prema njegovim rečima, grad je elementarna nepogoda koja se nikakvim sredstvima ne može sprečiti.

„Da može, to bi uradili Amerikanci i ne bi imali štetu od 20 milijardi godišnje. Mi činimo sve što je moguće da se efekti nepogode smanje na najmanju moguću meru“, napominje direktor RHMZ-a.

Led iz gradonosnih oblaka ne može da se otopi, kaže Nikolić i objašnjava da je princip dejstva raketa da se ubaci reagens u određenu zonu oblaka.

„On utiče na mikrofizičkom nivou, da se stvori što više sitnijih zrna grada. Oni se do zemlje ili otope ili padne sitniji grad, to je princip dejstva. Prednost raketnog sistema je što se direktno gađa cilj bez ugrožavanja ljudskih života“, navodi Nikolić.

(Izvor: Sputnjik)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Izvesni P.V je na sajt trezora poslao svoje podatke kako bi mu kao i svim građanima bile isplaćene 100eura, ali je na sajtu uvek pokazivalo grešku, kada je otišao tamo lično, čekalo ga je veliko iznenađenje.

И ове године у Београду су најављене две параде поноса - прва ће бити организована у 23. јуна, док је друга најављена за 16. септембар.

Grad Beograd podržava akciju dobrovoljnog davanja krvi gradskog Crvenog krsta Beograda i finansiraće dezinfekciju prostora za realizaciju te akcije u narednom periodu, izjavila je gradska sekretarka za zdravstvo Vera Dražić.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone