БРДОВИТИ БАЛКАН: Ако вам кажемо да је преминуо ЧИКА ДРАГОЉУБ ЈОВАНОВИЋ можда вам ништа неће значити, али ако вам кажемо да је он ПОСЛЕДЊИ ЂАК који је ПРЕЖИВЕО СТРЕЉАЊЕ У ШУМАРИЦАМА?

streljanje djaka u kragujevcu, sumarice, vikipedija

Извор: Википедија

Само дан након годишњице најкрвавијег нацистичког злочина, када је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила (међу којима је било и 270 деце), сазнали смо преминуо је један од ретких ђака који је преживео. Како је на Фејсбуку навео Дејан Ристић, Драгољуб Јовановић је имао 17 година када је био стрељан у Шумарицама.

"Пре свега неколико дана, тихо и достојанствено баш како је и живео, у Крагујевцу је у 94. години преминуо дивни чика Драгољуб Јовановић, један од ретких ђака који су преживели масовна стрељања у октобру 1941. године. Имао сам прилику да упознам чика Драгољуба и да са њим водим неколико за мене драгоцених, емотивних и веома потресних разговора", написао је Ристић и додао:

"У телу је имао чак 11 рана од метака. Био је тешко рањен. Био је на самрти. Нашла га је мајка, скоро на издисају. Тајно га је пренела у њихову кућу и, ангажовањем једног доброг лекара, неговала и опорављала у наредним месецима. Његове речи, када ми је описивао сам тренутак стрељања, као и када је доцније тог истог дана, налазећи се тешко рањен међ' лешевима невиних, зачуо глас своје мајке која га је тражила, памтићу до краја живота"

                                                         

Причу о томе како је Драгољуб преживео стрељање и о његовом животу вам преносимо о целости.

"Драгољуб се потпуно опоравио и часно поживео још пуних 77 година. У својој зрелој доби иницирао је изградњу Спомен-музеја ,,21. октобар" и био је његов први директор. Преминуо је свега два дана пре годишњице сопственог стрељања.

Чика Драгољуб је до свог последњег дана остао достојанствена и часна старина, једна од ретких преживелих жртава једног од најстрашнијих злочина.

Са урођеном племенитошћу деценијама је сведочио своју личну, као и трагедију својих другара.

И данас га памтим онаквог какав је био током наших сусрета - стамен, седе косе и бркова, племенит, благ и пажљив, достојанствен, без и најмање мржње према злочинцима. Часно је у себи носио трагедију Шумарица. Током тих сусрета учио ме је шта значи бити човек, племенит и брижан, јак и несебичан.

Знам да је чика Драгољуб сада поново са својим школским другарима који су у Крагујевцу и околини страдали 19, 20. и 21. октобра 1941. године. Знам да су сада коначно сви заједно и да скупа ходају стазама свог тако трагичног и нагло прекинутог детињства."

 

Глас јавности / Информер.рс / од 22.10.2018.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kompanija Busplus apelovala je na poslodavce da kartice za prevoz za svoje zaposlene poručuju onlajn preko sajta, kako bi se smanjile gužve na ponovo otvorenim prodajnim mestima, a iz Ministarstva su objasnili šta treba da sadrži potvrda koju izdaju zaposlenima sa kojom oni ulaze u gradski prevoz.

Протестна шетња трудница и породиља под слоганом „Маме су закон“ због новог Закона о финансијској подршци породици са децом којим су многе будуће мајке дискриминисане умањењем накнаде за одсуство са посла, одржана је данас у центру престонице.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone