БЕОГРАД: У цркви Светог Марка одржан помен жртвама акције "Олуја" (ВИДЕО)

pomen zrtvama oluje, prtscr

Извор: Принтскрин

Помен жртвама хрватске војно-полицијске операције "Олуја" 1995. служен је данас у Цркви Светог Марка у Београду.

Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, у операцији "Олуја" 1995. године живот је изгубило или се воде као нестали више од 2.000 људи.

Та акција почела је 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручја Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације, односно на самопрокламовану Републику Српску Крајину.

                                 

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица у аутомобилима, камионима, на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију и БиХ.

Од почетка ратова на просторима СФРЈ 1991. године, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, а Комесаријат за избеглице и миграције објавио је да је у "Олуји" из домова протерано више од 200.000 Срба.

 

Глас јавности / Бета / од 06.08.2018.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

”Манастири су осматрачнице српске савести”

Kompanija Fejsbuk uklonila je mrežu lažnih naloga preko kojih su širene dezinformacije i lažne vesti iz Irana, Rusije i SAD.

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone