"BATUT" UPOZORAVA: Nema opuštanja, istrajnost u borbi s epidemijom

hand-disinfection-pixabay

Фото: Pixabay

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla da je svaki dan pokazatelj koliko smo bili istrajni u borbi prethodnih dana

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je juče prijavljen manji broj potvrđenih slučajeva korona virusa u odnosu na prethodni dan, da taj podatak ne znači mnogo, ali da je ohrabrujući.
 - Taj podatak sam po sebi ne znači mnogo, ali jeste ohrabrujući, ako se ima u vidu da sada postoji sve više rezervoara i sve veći potencijalni broj osoba koje mogu oko sebe da šire virus, rekla je ona za RTS.

Kisić je rekla da su sva predviđanja o kretanju epidemije rađena na osnovu iskustava drugih zemalja, ali istakla da na takozvanu epidemijsku krivulju utičemo svi mi.

- Ne bih išla na prognoze, sad će biti najteže, pa onda malo teže... Epidemijska krivulja se ne kreće sama od sebe, a da su građani pasivni posmatrači. Ne, na nju utičemo mi. Svaki dan je pokazatelj koliko smo bili istrajni u borbi prethodnih dana", rella je ona.

Istakla je da je ključ u našim rukama i da su mere distanciranja suština.

Kisić je rekla da niko nije otporan na virus.

Upitana za stanje trudnice i dve bebe koje su zaražene, ona je rekla da su oni testirani samo zato što su bili u bliskom kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena infekcija.

"U nekom drugom periodu se ne bi ni radila testiranja", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila da deca mogu da dobiju infekciju, ali da su to blagi oblici kliničkog ispoljavanja,

"Trudnice kada dobiju grip imaju teške oblike bolesti, a ovde nisu pod većim riizkom od ostalog dela populacije", rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o kapacitetima smeštaja, Kisić Tepavčević je rekla da Srbija mora da bude spremna za najgore scenarije, sa željom i nadom da se oni neće dogoditi.

Rekla je da su i na KiM, kao i u svim drugim delovima zemlje, obezbeđeni kapaciteti za prepoznavanje bolesti i zbrinjavanje pacijenata.

"Svi sada treba da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari infekcije", istakla je Kisić.

(Izvor:Blic/Novosti)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Stručnjaci ukazuju da se o virusu ne zna mnogo, ali da je izvesno da sada odlazi na južnu hemisferu i da će se vratiti na jesen.

Čak 115.000 dece u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, dok je još 30,2 odsto na granici linije siromaštva, saopštila je kancelarija UNICEF-a u Srbiji.

Portal hiljadekamera.rs objavio je da su locirali već oko 100 pametnih kamera za nadzor na ulicama Beograda. Prema mapi, koju su izradili na osnovu obaveštanja građana, najviše kamera je na teritoriji novobeogradske opštine.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone