SVE SPREMNO ZA KONAČAN PAD MILA ĐUKANOVIĆA: Crnogorska opozicija zbila redove - na izbore u dve jake kolone

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

Jučerašnjim dogovorom i sklapanjem velikog saveza crnogorska opozicija zbila je svoje redove,a kao još jedna protivteža predsedniku Milu Đukanoviću,je i drugi opozicioni blok okupljen oko Alekse Bečića.

Zdravko Krivokapić, profesor Mašinskog fakulteta proglašen je nosiocem liste saveza u kome se nalazi Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti.

Ova široka koalicija dogovorena je u petak uveče, iako su prve informacije ukazivale da bi odluka o zajedničkom nastupu na izborima 30. avgusta mogla da se donese preko vikenda, to se nije desilo.

Krivokapić se u crnogorskoj javnosti pojavio nedavno kao jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru” koja se smatra bliskom Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koja je u kratkom roku organizovala niz javnih tribina, na kojima su učestvovali episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović… Radni naziv ove koalicije je “Svi zajedno!”

Na drugom mestu ove liste očekuje se da će biti lider Nove Andrija Mandić, na trećem Milan Knežević, lider DNP. Pozicija četiri rezervisana je za ženu, prema dogovoru lidera partija koji je ranije postignut sa ženskom političkom mrežom, dok će se na petoj poziciji naći lider PZP Nebojša Medojević.

Sedma pozicija namenjena je predsedniku Prave Crne Gore Marku Milačiću.

Blok oko Alekse Bečića

Drugi veliki opozicioni blok koji je otvoreno stao protiv vlasti Mila Đukanovića čine Demokratska Crna Gora, Demos, PIR, Nova levica i Društvo za istraživanje politike. Oni su pripremili zajedničku listu čiji će nosilac biti lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

“Aleksa Bečić biće nosilac izborne liste na kojoj se nalazi 82 odsto visokoškolaca, od čega devet doktora, šest magistara, kao i preko 50 odsto novih osoba”, saopšteno je iz Demokrata.

Iz te partije su rekli da je na izbornoj listi više od 40 odsto mladih ljudi.

“Među novim osobama su i istaknute ličnosti poput Nevenke Ćirović, Vladimira Pavićevića i Radenka Lacmanovića”, kaže se u saopštenju.

Podrška Amfilohija

Drugi na ovoj listi je Miodrag Lekić (Demos), a za njim slede Zdenka Popović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Stevan Katić…

Od ostalih opozicionih partija koje izlaze samostalno, nakon Socijaldemokratske partije (SDP) koja je već predala izbornu listu, to bi trebalo da u ponedeljak uradi “Crno na bijelo”, čiji je centar Građanski pokret URA.

O šansama dva velika opoziciona bloka na predstojećim izborima u Crnoj Gori veruju da bi mogla da odluči podrška Amfilohija.

Foro: Vikipedia

Procene su takve da će rezultat i jednih i drugih zavisiti od toga iza koje će opcije stati SPC i koja od njih bude imala podršku mitropolita Amfilohija, ona će svakako imati veće šanse za uspeh na izborima, kavode iz Crne Gore.

Vukadinović:  Vlast osvaja samo 36 odsto

U Crnoj Gori bi na izborima 30. avgusta moglo doći do promene vlasti, ukoliko opozicija ne napravi neki krupan gaf i ako predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u poslednji čas iz rukava ne izvadi neku čudesnu kartu, ocenio je istraživački tim Nove srpske političke misli pod rukovodstvom Đorđa Vukadinovića, pišu crnogorski mediji.

Iz Nove misli objašnjavaju da je istraživanje sprovedeno telefonski od 21. do 29. jula na reprezentativnom uzorku od 1.064 punoletna građanina Crne Gore. Istraživanje je rađeno za potrebe biznismena Duška Kneževića koji se nalazi u Londonu, a državni organi Crne Gore ga terete za više krivičnih dela.

Prema rezultatima, 58,2 odsto građana smatra da prilike u Crnoj Gori idu u lošem smeru, a samo 23,9 odsto veruje da idu u dobrom. Za DPS bi glasalo 35,9 odsto anketiranih, a dva najjača opoziciona pokreta su praktično izjednačena – Demokratska Crna Gora na čelu sa Bečićem bi imala 17,5 odsto, Lekićev Demokratski front 17,2 odsto, URA 6,1. Dve stranke koje će na izbore sa Demokratskim frontom imaju 4,5 odsto (SNP) i 3,8 odsto (Prava Crna Gora).

(Glas javnosti/Nova.rs)

 

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета