Stranka Mila Đukanovića oplela po Srbiji: 'Događaji u Crnoj Gori se vas ne tiču!'

litija nikšić

Izvor: You Tube, print screen

Vladajuća Demokratska partija ocenila je izjave srpskih političara i zvaničnika, u vezi sa hapšenjem sveštenika SPC, "neprimereno mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore". "Oni koji u Srbiji zabranjuju okupljanja, u Crnoj Gori ih podstiču", poruka je DPS-a.

Nakon što su zvaničnici iz Srbije, ali i opozcione stranke, kao i Milorad Dodik iz Republike Srpske oštro reagovali na postupanje vlasti u Crnoj Gori prema sveštenim licima, oglasila se vladajuća stranka u Crnoj Gori - Demokratska partija socijalista - na čijem je čelu predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

-Održavanje masovnih crkveno-političkih skupova za vreme epidemije korona virusa, poput onog (u utorak) u Nikšiću, suprotno propisanim merama, predstavlja ugrožavanje zdravlja građana naše države, koje nećemo dopustiti- navodi se u saopštenju DPS, povodom litije u Nikšiću koju je u utorak uveče predvodio vladika Joanikije.

Policija je privela vladiku Joanikija i još sedam sveštenika i odredila im pritvor od 72 sata. Potom su besni vernici i građani blokirali pojedine putne pravce. Od 11 sati danas bio je blokiran magistralni put Berane-Andfrijevica-Plav na severu Crne Gore, ali je policija, uz upotrebu sile, razbila blokadu.

Iz DPS poručuju da sve potencijalne posledice ovako neodgovornog ponašanja, i zdravstvene i ekonomske, isključivo će snositi država Crna Gora i njeni građani.

-Srbije se ovaj događaj tiče samo u toj meri što zvanični organizatori ovog skupa imaju sedište u toj susednoj državi, a političari koji su pozivali na skup, logističku i političku podršku dobijaju od srpskih zvaničnika- navodi se u saopštenju DPS.

PORUKA ZA SRBIJU: "KOD VAS BRANITE OKUPLJANJA, A OVDE IH PODSTIČETE"

Bilo bi, smatraju, primerenije da su srpski političari, koji insistiraju na poštovanju preporuka i mera zdravstvene struke u Srbiji, a zalažu se za kažnjavanje onih koji se o njih ogluše, iste kriterijume primenili i na jučerašnji događaj u Nikšiću u organizaciji SPC.

-Posebno ako se ima u vidu da je država Srbija, poslala upozoravajuću poruku Crkvi i zabranila masovne verske obrede, u trenutku kada je smatrala da će oni ugroziti zdravlje njenih građana- navodi se u saopštenju DPS, preneo je Mondo.

Ovo je, inače, samo nastavak tenzija u Crnoj Gori, koje su počele odmah nakon usvajanja zakona o slobodi veroispovesti koje SPC i vernici i deo građana smatra neustavnim i načinom da država oduzme crkvenu imovinu. Zbog ovog zakona su i inicirani protesti širom Crne Gore, ali i u Srbiji, koji su "pauzirani" dok je u jeku bila epidemija korona virusa, a jedna od mera je i zabrana javnih okupljanja.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević saopštio je u Skupštini Crne Gore da su poslanici tog političkog saveza u ponedeljak veče bili u Cetinjskom manastiru i razgovarali sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohije.

Jedna profesorka srpskog jezika spalila je večeras ispred Skupštine Srbije sve svoje diplome i licence nezadovoljna opštim stanjem u društvu.

Čak i u doba virusa korona kad se ceo svet, kako zna i ume, bori protiv nepoznate opake bolesti, komšije Hrvati sprovode i specifičnu vrstu „masovne terapije“: Malo, malo, pa pogleduju preko plota u Srbiju.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone