''SRPSKA KULTURA U CRNOJ GORI JE IZLOŽENA KLASIČNOM TERORU DRŽAVNE IDOLOGIJE NA VLASTI''

Branislav-Otašević

Foto: Glas javnosti

Branislav otašević iz Srpska narodna odbrana Vasojevića izjavio je za "Glas javnosti" da očekuje pomoć I savezu srpskih udruženja Srpska narodna odbrana Vasojevića I limske doline od Vlade Srbije jer i oni afirmišu srpsku kulturu u Vasojevićima I Crnoj Gori

Branislav Otašević,sekretar SNO Vasojevića i Limske doline je saopštio danas za Glas Javnosti

''Moramo se složiti da su došli teški dani, ne samo za istinsku kulturu i kulturna dešavanja u Crnoj Gori, nego i za sve djelatnosti koje se tiču života svih naših građana. Dobro je samo jednoj uskoj grupi ljudi, privrženoj aktuelnom režimu, koja je za sebe prigrabila sve što se moglo prigrabiti. Ti privilegovani pojedinci su unizili sve naše vrijednosti, a naročito one duhovne, nastojeći da u prvi plan isture neke nove tvorevine modernog doba koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa onim što se zove umjenost i kultura. Oni su nam servirali opštu besparicu, s tim što se sredstva iz budžeta namijenjenih za kulturu opredjeljuju partijskim istomišljenicima, pri čemu se ne vodi računa o kvalitetu. Tako je došlo do gašenja brojnih časopisa, revijâ, periodičnih listova, dok su književni susreti izgubili onu željenu draž, jer se na televiziji i državnim medijima godinama vrte jedna te ista imena da bi se zadovoljila forma. U takvom ambijentu, gdje laž postaje istina, nema puno prostora za one istinske pisce ili umjetnike, koji, nošeni patriotizmom i urođenim moralnim normama, mogu da donesu kvalitet. No, zahvaljujući nadljudskoj borbi jedna grupa naših stvaralaca - i pored brojnih poteškoća i oskudica - uspijeva da se izdigne iznad opšteg sivila i da iznjedre zapažena djela''.-kaže Otašević.

Otašević istiće da je ''Naša kultura je izložena klasičnom teroru partije na vlasti i državne ideologije. Danas u Crnoj Gori nema građanske slobode, jer se javno izgovorena riječ oštro kažnjava od strane onih koji vladaju i siju strah na ovim prostorima. Takvo nasilje je prevazišlo sve ljudske obzire i sve norme karakteristične za slobodni i demokratski svijet. Vrši se neviđeni pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu. Progone se sveštenici, srpski pisci, srpski jezik i ćirilica o čemu najbolje svjedoči ponuđeni obrazovni program. Falsifikuje se istorija, pojavljuju se nova slova i knjige pisane izmišljenim jezikom.

Zato je potreban otpor svojstven našim precima koji su uvijek znali da se suprotstave svim oblicima tiranije. To moramo shvatiti, jer više nema vremena za čekanje, ukoliko želimo da sačuvamo kulturu, ali i naš ponos i naše dostojanstvo''.

'- Mi smo formiranjem mreže srpskih nevladinih organizacija Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline, prije osam godine shvatili da imamo veliku i ljudsku i moralnu obavezu da se kvalitetom i upornošću suprotstavimo onim snagama koje žele da nas uklone sa kulturne pozornice. Zato smo do sada, nošeni unutrašnjom stvaralačkom snagom, pored izdavačke djelatnosti kao što je ''Glas Holmije'' i štampanjem velikog broja knjiga i to što smo organizovali veliki broj književnih i guslarskih večeri, likovnih izložbi, afirmišući tako srpsku istoriju i kulturu kroz djelatnosti našeg Saveza Udruženje koja pomažu mlađim stvaraocima da objave svoja djela, obezbjeđuje stručne recenzente, lektore, korektore i izdavače. Sarađuje sa drugim udruženjima i nevladinim organizacijama koje baštine srpski jezik i kulturu srpskog naroda.
Sve to činimo praktično sopstvenim sredstvima i uz pomoć naših prijatelja i dobrotvora, svjesni težine zadatka kojeg smo sebi postavili. Tako, u nimalo lakim okolnostima, opstaje koalicija SNO Vasojevića i Limske doline vjerujući da dolaze bolji dani za one koji se nijesu prodali u ovim smutnim vremenima i za koje riječ predtavlja najvišu moguću svetinju''.-istako je Otašević,koji očekuje pomoć od vlade Srbije,koja je svojom odlukom opredijelila sredstva u iznosu od 1,64 evra .

Treba podsjetiti da je SNO Vasojevića i Limske doline osnovan na prigodnoj svečanosti održanoj na Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta 2013. godine, u zgradi Opštine Berane i da je taj savez u proteklom periodu opravdao svoje postojanje i svojim radom zavrijedio poštovanje šire javnosti jer je organizovao veliki broj manifestacija.

-Članice Srpske narodne odbrane su radile sve da očuvaju srpsko nacionalno biće i srpski identitet na prostoru Vasojevića i Limske doline, time što su kroz organizovanje naučnih skupova, tribina, akademija, promocija knjiga, izdavanje časopisa ''Glas Holmije'', organizovanje književnih i guslarskih večeri , kao i drugih demokratskih vidova borbe, radili na ostvarivanju ciljeva i zadataka koje su postavili prije četiri godine istakao je predsjednik Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju za Crnu Goru sa sjedištem u Andrijevici Branislav Otašević,sekretar SNO Vasojevića i Limske doline.

 


 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Portparol specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela izjavio je povodom mogućnosti uključivanja Rusije u dijalog Beograda i Prištine da je dobrodošao svako ko će pomoći stabilnosti i miru.

Opisujući lepotu Bjelasice putopisac je zapisao: ''Ako je Bog stvorio svet za šest dana, Bjelasicu mora da je ukrašavao bar još petnaest dana''. I zaista ona i jeste jedna od najlepših Crnogorskih planina.

Vernici će od ponedeljka moći da prisustvuju verskim obredima uz poštovanje distance, a Nacionalno koordinaciono telo za borbu protiv virusa korona nije dalo odobrenje da se 12. maja, povodom dana Svetog Vasilija, u Nikšiću organizuje tradicionalna litija, iako se navodilo da će Nikšić baš litijom obeležiti Svetog Vasilija.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone