Српска црква у ЦГ уступа зграде за карантине

mitro123

википедиа

Црква стоји на располагању држави са свим својим капацитетима, спремна је да уступи своје зграде и установе, ако је потребно правити стационаре, поручио је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

"Има доста младих који се јављају како да помогну, наше народне кухиње раде. Спремни смо да ставимо на располагање своје зграде и установе, ако је потребно правити неке стационаре. Не дамо животе својих ближњих, сви ми верници имамо старије људе у породицама. Понављам позив верницима да се држе свих упустава надлежних - рекао је Перовић.

.Он је поручио свима који се у овој ситуацији осећају беспомоћно, несигурно да се обрате првом свештенку Митрополије црногоско-приморске (МЦП) од кога могу добити савет, молитву и конкретну помоћ.
"Настављамо да се молимо јер не можемо заборавити на душу у оваквим ситуацијама. Не треба паничити, паника је велики непријатељ, већ слушати савете које саопштава Институт за јавно здравље", казао је Перовић.

Додао је да црква са Владом не може да се договори око Закона о слободи вероисповисти, али "кад дође стани-пани одлично се разумијемо".

На питање како се организују богосложења у новонасталој ситуацији, Перовић је одговорио да не позивају људе да долазе ни да не долазе у цркву, али су направили динамику у потпуности са здравственим прописима.

Перовић је казао да су разговори експертских тимова Владе и Митрополије били продуктивни и "жали Боже што нијесу вођени раније, не бисмо имали ову тензију".

"За пет минута правницима је било јасно о чему се ради и како би се могло нешто формулисати да уз Закон не стоје придеви антиуставни и дискриминаторски", казао је Перовић.

На питање хоће ли литије бити настављене, он је одговорио да се треба стрпити месец, два, што се тиче превеликих јавних окупљања.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Влада Црне Горе поздравила је, промену става Митрополије црногорско-приморске и одлуку да обустави јавна окупљања у интересу заштите здравља свих грађана Црне Горе, саопштено је из Министарства за људска и мањинска права, преноси РТЦГ.

Đukanović predsednikuje Crnom Gorom putem Tvitera. Gde je „predsjednik svih građana“ u doba korone? Od kako su u Crnoj Gori počele mere za suzbijanje korona virusa, predsednik Crne Gore se obratio četiri puta - predsednički putem Tvitera.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета