respiratori

Od pet respiratora koje je Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri su juče zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani, pišu podgoričke Vijesti.

To je Vijestima sinoć potvrdio direktor Fonda Sead Čirgić. On je odgovorio da nije riječ o donaciji, već je ta ustanova potpisala ugovor sa dobavljačem, kompanijom Farmont, i isporučena su dva aparata.

Vijesti pišu da su prema informacijama dobijenim od dobavljača tri preostala respiratora zaplenjena.

- Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća - rekao je Čirgić Vijestima.

Predsednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana pisali su juče Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu povodom odluke da se ne izvozi medicinska oprema van EU, tražeći da se na države u tom regionu ne odnosi ta vrsta restrikcije.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici, kao i Ambasade Crne Gore u Beogradu, pišu Vijesti, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa konfiskacijom tri aparata.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Од појаве новог корона вируса у Кини на Инфективној клиничи Клиничког центра Србије збринуто је седам пацијената код којих је постојала сумња да су заражени, али су лабораторијске анализе показале да су сви негативни.

Ирак је заинтересован да подофицире своје војске обучава по српском моделу, а то би представљао наставак сарадње две земље на плану обуке започет пре три године у области војног санитета, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Šokantan porast obolelih od korona virusa u Americi doveo je do lista mera - izolacije, mobilizacije rezervista i nažalost, strašnih mera koje će biti primenjene ukoliko se zdravstveni sistem nađe pred kolapsom.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета