SPC nastavlja da dobija podršku: Prosvetni radnici iz Berana, Andrijevice i Plava uz Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori

Crkva,-ikona,-Tanjug

Foto: Tanjug AP

Prosvetni radnici iz Berana, Andrijevice i Plava pružili su podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u pravednoj borbi za svoja prava, koja su narušena usvajanjem diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti.

-Mi – prosvetni radnici Berana, koji vaspitavamo generacije, koji smo podučavani i koji podučavamo decu kritičkom razmišljanju, demokratiji, slobodnom izražavanju stavova i dijalogu kao jedinom ispravnom načinu dolaženja do idealnog rešenja, osećamo se odgovornim i pozvanim da iskažemo svoje nezadovoljstvo dešavanjima u našoj zemlji, gde se krše ljudska prava i gde upotreba sile postaje zamena za dijalog-, navodi se u saopštenju prosvetnih radnika, koje je objavljeno na sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

Naveli su da daju svoju punu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao jedinoj kanonski legitimnoj ustanovi što potvrđuje i vaskoliki hrišćanski svet.

Protive se postojanju sramno izglasanog Zakona o slobodi veroispovesti i njegovoj primeni, kao neustavnom, necivilizacijskom i diskriminatorskom aktu, koji je uperen upravo protiv građana Crne Gore.

-Smatramo da je ovo pitanje od životnog značaja, a mi kao nosioci prosvetno-pedagoške misije, imamo dužnost da se izjasnimo i ukažemo celoj društvenoj zajednici na pogubne posledice po sve nas, ukoliko Vlada nastavi da insistira na sumanutom projektu ukidanja vekovnog postojanja crkve. Nasleđe naše slavne prosvetarske tradicije nam govori da je ćutanje ravno saučesništvu, te se stoga svojim potpisom jasno svrstavamo uz svoj narod u njegovim pravednim zahtevima. U suprotnom, ne zaslužujemo da nosimo časno zvanje prosvetnog radnika. ‘ Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem ’ -, navodi se u izjavi prosvetnih radnika.

(Izvor: Sputnjik)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Više od pet tona kokaina sa broda Aresa, koje je zaplenila holandska policija, trebalo je da bude dopremljeno u Solun, gde je bilo planirano da ga preuzmu pripadnici kotorskog klana.

Službenici Uprave policije upravo su uhapsili ispred parohijskog doma u Nikšiću, vladiku Joanikija i i sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve , piše portla In4s

U Osnovnom sudu u Nikšiću za 16. jul je odloženo suđenje Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone