Lekari CG

Фото: Youtube/Al Jazeera Balkans

Mole Markovića da im obezbedi zaštitne maske kojima se ministarska deca razbacuju

Otvoreno pismo Sindikata doktora medicine Crne Gore premijeru Dušku Markoviću.

Pismo prenosimo u celosti:

Sagledavajući situaciju iznutra, mišljenja smo da je potrebno ustanoviti trijažne punktove izvan zdravstvenih ustanova. Većina ustanova i dalje nema jasne smrnice za svoje zaposlene. Nedostaju protokoli postupanja u potencijalnim situacijama, smernice za razdvajanje čistih i prljavih puteva, protokol o postupanju prema pacijentima koji su testirani kao negativni a iz nadzora su i imaju razvijene simptome, kliničku sliku koja imponuje COVID-19 infekciji, kao i za brojne druge situacije. Svi ovi nedostaci dovode do haotičnog kretanja i postupanja što za rezultat ima potencijalno zaražavanje većeg broja zdravstvenih radnika.

U tom cilju smatram da bi od velike pomoći bilo postavljanje šatora kako bi se trijaža pacijenata izmjestila iz zdravstvenih ustanova. U tu svrhu potrebno je formirati i trijažne timove.

Kako bismo testirali pacijente potrebno je da imamo briseve, koji već nedostaju. Ukoliko naši ambasadori mogu pomoći na tom polju značajno bi doprinli praćenju i otkrivanju broja inficiranih.

Takođe smatramo da bi potrebno bilo nabaviti najlonske prekrivače za krevete pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija, naročito za one koji se transportuju kako bi se smanjilo rasipanje virusa i kontaminacija okoline. Pacijenti u Bergamu koji su povezani na raspirator nose zaštitne komore na glavi koje imaju potrebne otvore za respirator olakšavajući time njegu pacijenta i bolju zaštitu najviše izloženog osoblja u intenzivnim negama, kojih i onako nemamo dovoljno za ovu situaciju.

Koristimo priliku da Vas upozorimo da je na sajtu Vlade objavljen spisak osoba koje su pod nadzorom ali sa netačnim datumima početka izolacije. S obzirom na burne reakcije u javnosti koje su nastupile sa isticanjem spiskova, ovo pitanje je vrlo važno jer može proizvesti brojne neprijatnosti a potencijalno i incidentne situacije osobama kojima je period izolacije završen. Objavljeni spiskovi Vlade su nepotpuni.

Mišljenja sam da bi od velike pomoći bilo i dovođenje tima lekara iz Kine koji imaju dragoceno iskustvo u savladavanju epidemije, a koji bi mogli pomoći u uspostavljanju prtokola postupanja koje mi još uvijek nismo adekvatno razradili.

Lične zaštitne opreme nedostaje. U ovakvoj situaciji gde pojedini lekari nemaju čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite, deca ministra Hrapovića se slikaju sa istima i koriste ih za zabavu. Ovo je primer neviđene brutalnosti prema zdravstvenim radnicima koji uprkos svakodnevnom izlaganju opasnosti u nedostatku ili pri nedovoljnoj količini lične zaštitne opreme uredno obavljaju svoje radne zadatke.
Dok zdravstveni radnici svoj posao obavljaju sa tekstilnim maskama u nedostatku drugih, a čija upotreba je okarakterisana kao nepodobna i neefikasna od strane SZO, deca ministra Hrapovića najbolje maske koriste za fotografisanje i zabavu. Mislimo da ovakvo demonstriranje privilegija i moći od strane ministra Hrapovića i njegove familije jednom mora biti završeno i možda je idealan trenutak sad.

Uvažite zdravstvene radnike na način što ćete ih snabdeti ličnom zaštitnom opremom, protokolima, potrebnom asistencijom eksperata jer je dragoceno vreme izgubljeno u dvomesečnom uveravanju javnosti od strane ministra Hrapovića kako imamo sve i kako smo spremni za ovu situaciju što je daleko od realnosti.

(Izvor: Nacionalist.rs)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema sasvim pouzdanim saznanjima iz vrha Demokratske partije socijalista (DPS), crnogorski režim je doneo odluku da zbog uzburkalih strasti i podrške koju pritvorenom vladiki Joanikiju Mićoviću, episkopu budimljansko-nikšićkog MCP SPC, podjednako pruža narod pravoslavne i muslimanske veroispovesti, do kraja dana puste vladiku na slobodu.

Према сазнањима и проценама добро позиционираних стручних кругова у Црној Гори, актуелна политичка ситуација у овој земљи, коју карактеришу мирне и достојанствене масовне шетње, литије и молебани верујућег народа који се противи усвајању и примени накарадног тзв. Закона о слободи вероисповести са једне, односно крајње немушто, изузетно тврдоглаво и потенцијално веома опасно постављање црногорског

Широм мале земље расту љути протести према човеку који се од слуге Слободана Милошевића претворио у најдуговјечнијег лидера у Европи, пише амерички магазин Блумберг

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone