Različite politike Mila Đukanovića: Osećaj moći važi samo unutar granica Crne Gore!

Izvor: Glas javnosti/ilustracija

Politika crnogorskog lidera već je odavno okarakterisana kao diktatura. On nastoji da pažljivo neguje imidž neprikosnovenog političkog autoriteta u sopstvenoj državi, ali i predvodnika u promociji interesa zapadnog faktora u region. Iako je kod kuće despot, van granica Crne Gore taj nastup se menja iz korena.

Dokaz ovome dogodio se i nedavno, uoči Samita Evropska unija (EU) – Zapadni Balkan. Naime, kako saznaje portal Nacionalist, Đukanović je u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta (ES) Šarlom Mišelom uputio molbu da na pomenutom Samitu bude više reči o proširenju EU i statusu Crne Gore kao samoproklamovane “predvodnice” ovog procesa.

Međutim, Mišel mu je vrlo suzdržano odgovorio da u trenutku kada se ne samo čitava Evropa, već ceo svet bori protiv pošasti pandemije koronavirusa, ali i kada postoji otvorena rezervisanost više država-članica EU prema pitanju proširenja, o tome jednostavno ne može biti mnogo reči.

U pokušaju da ostvari makar neku korist za Crnu Goru, a ustvari za sebe, Đukanović je Mišela potom zamolio za podršku projektu Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope, pretenciozno ističući da je reč o strateškoj infrastrukturi koja će doprineti povezivanju Zapadnog Balkana sa Evropom. U onome što je delovalo kao otvoreno moljakanje, Đukanović je napomenuo da crnogorske vlasti za ovaj projekat u Briselu lobiraju već tri godine, i da bi želele da Crna Gora bude njegov domaćin. Ipak, Mišel je i ovde odreagovao prilično hladno, kurtoazno ukazujući da će EU razmotriti načine na koje bi mogla da pomogne u realizaciji ovog projekta, a zapravo odajući utisak da su za institucije u Briselu pitanja poput ovog u potpunosti irelevantna u periodu suzbijanja pandemije i pripreme za suočavanje sa njenim pogubnim ekonomsko-socijalnim posledicama, piše Nacionalist.

Svestan da mu taj način, pa i sam razgovor neće doneti mnogo, Đukanović nije bio baš raspoložen, ali je nemoćan, za razliku od one moći koju nelegitimno koristi nad svojim narodom. Ostaje nada da će i građani Crne Gore prepoznati njegove blefove, i okrenuti mu leđa na predstojećim parlamentarnim izborima.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета