Propada Đukanovićeva „kokainska privreda“: Izostala podrška američke administracije!

cg-milo

Glas Javnosti, ilustracija

Još od početka ove godine, odnosno ubrzo nakon donošenja "razbojničkog kvazizakona" o otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve na području Crne Gore, koji je izazvao podizanje naroda protiv represije vlasti, pažljivijim posmatračima dešavanja u ovoj državi je postalo jasno da je Đukanovićev totalitarni režim izgubio podršku zapadnih sila, u prvom redu SAD.

S obzirom na to da su crnogorske vlasti uporno ignorisale poruke koje su im u početku bile upućivane posredno i diskretno, signali američke administracije su postajali sve jači, tako da je sada i neupućenim posmatračima postalo kristalno jasno da je Đukanović izgubio podršku na koju je sa velikim stepenom sigurnosti računao.

Relativno otvorena kritika Đukanovićevog režima je bila sadržana već u izveštaju „State department“-a o stanju u Crnoj Gori iz marta ove godine. Nakon toga je, početkom maja, usledio znatno jasniji i glasniji signal, izveštaj američke NVO „Freedom House“ o stanju u državama u tranziciji, gde je navedeno kako je Crna Gora iz statusa „delimično konsolidovane demokratije“ otišla korak unazad, u status „hibridnog režima“, koji se po nomenklaturi ove organizacije definiše kao nedemokratski, autoritarni, kriminalizovani i na korupciji zasnovan režim. Da bi poruka koja je na ovaj način upućena crnogorskim vlastima bila još jasnija, u istom izveštaju je navedeno da su tzv. Kosovo i Severna Makedonija ostvarile „ogroman napredak“, nasuprot Crnoj Gori koja je nazadovala.

Ubrzo nakon toga se oglasila i ambasada SAD u Crnoj Gori, pri čemu je ambasadorka Džudi Rajnke, sumirajući zaključke iz prethodno pomenutih analiza i izveštaja, istakla da vlasti u Crnoj Gori vode računa „samo o svojim ličnim interesima“, dok je režim vidno kriminalizovan, do te mere da više od polovine stanovnika Crne Gore veruje kako to više uopšte nije moguće popraviti. U zaključku ove izjave, Rajnke je navela da će SAD „učiniti sve kako bi pomogle građanima Crne Gore da ostvare svoje ciljeve i težnje“, podvlačeći da „budućnost Crne Gore zavisi od njenih građana“.

Iako su u pitanju prilično jasne i nedvosmislene poruke upućene okupatorskom režimu Crne Gore, njegove poglavnike ipak najviše pogađaju druge vrste poruka, koje se direktno odražavaju na ono što im je najvažnije, gubitak enormnih velikih priliva novca stečenog kriminalnim aktivnostima, u prvom redu trgovinom narkoticima. Iako se Đukanović u aktuelnom periodu susreće sa mnogo novonastalih problema u realizaciji do sada uigranih kombinacija u krijumčarenju narkotika, koje su poznate samo uskom krugu lica bliskih vrhu crnogorske vlasti, pojedini događaji iz ove sfere dobijaju i medijsku pažnju.

Iako su u crnogorskoj javnosti do sada uglavnom bile prisutne spekulacije o Đukanovićevim enormnim prihodima stečenim poslovima sa drogom i „pranjem“ ovih sredstava kroz brojne privatizacije i izgradnju luksuznih turističkih kompleksa na Crnogorskom primorju, umešanost Don Mila u ove poslove je postala očigledna tek nedavno, kada je policija u Hamburgu zaplenila pola tone kokaina na brodu „Budva“, koji je plovio pod crnogorskom zastavom. Pritom, i potpunim laicima je jasno da transport ovakvog tereta na brodu sa državnom zastavom ne bi mogao da se odvija bez direktne saglasnosti najužeg državnog vrha, što će reći Đukanovića lično.

Imajući u vidu da je u pomenutu akciju bila uključena i američka DEA, postaje i više nego očigledno da su Đukanovićevi američki partneri odlučili da prestanu da zatvaraju oči na njegovu umešanost u međunarodne lance krijumčarenja narkotika i da mu uskrate podršku i na ovom, za njega verovatno najznačajnijem polju. I mada će, s obzirom na količinu Đukanovićevih „crnih fondova“, biti potrebno da prođe neko vreme kako bi posledice navedenog postale evidentne, izvesno je da je Đukanović na ovaj način pretrpeo udar u najosetljiviju tačku, i da je presečena jedna od ključnih (finansijskih) arterija u organizmu kriminogene hobotnice na čijem je čelu.

Izvor: Nacionalist

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Carinici su danas na graničnom prelazu Špiljani otkrili pokušaj krijumčarenja velike sume deviza.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore osudilo je izjavu šefa diplomatije Republike Srbije Ivice Dačića u kojoj se navodi da „dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca“, saopšteno je iz MVP-a.

,,Ne daju mi ni da se čujem sa svojim bratom, jer je njemu prilikom hapšenja telefon oduzet. Nisam u mogućnosti ni da ga posetim ali mu je osnovne stvari u pritvor odnelo sveštenstvo’’, kaže Milutin Mićović, brat pritvorenog vladike Joanikija.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone