Pao dogovor DF, SNP i ostalih: VELIKA NARODNA KOALICIJA ZA RUŠENJE ĐUKANOVIĆA, Krivokapić na čelu!

Foto: In4s

Profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić biće nosilac liste velikog saveza u kome će se naći Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti.

Koalicija je dogovorena u petak veče, iako su prve informacije ukazivale da bi se sve moglo otegnuti i preko vikenda jer se čekala saglasnost SNP i Miodraga Dake Davidovića, koordinatora Narodnog pokreta.

Krivokapić se nedavno u javnosti pojavio kao jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru” koja se smatra bliskom Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koja je u kratkom roku organizovala niz javnih tribina, a na kojima su učestvovali episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović... Koalicija ima radni naziv “Svi zajedno!”

Na drugom mestu se očekuje lider Nove Andrija Mandić, na trećem Milan Knežević lider DNP-a. Pozicija četiri rezervisana je za ženu, prema dogovoru lidera partija koji je ranije postignut sa ženskom političkom mrežom, dok će se na petoj poziciji naći lider PZP-a Nebojša Medojević.

Sedma pozicija već je rezervisana za predsednika vanparlementarne Prave Crne Gore Marka Milačića.

Zajedničku listu zagovara zvanični Beograd, pa su navodno predstavnici predsednika Srbije Aleksandra Vučiča direktno uključeni i vrše pritisak na objedinjavanje dela opozicije, za šta saglasnost stiže i iz delova SPC.

Socijalistička narodna partija bi trebalo da dobije četiri mandata među prvih 20 na listi, što je bio i jedan od zahteva u pregovorima. Ujedinjena Crna Gora će dobiti jedno mesto među prvih deset, i jedno mesto na “granici prolaza”. Još se traži “adekvatno mesto” za kandidate ostalih konstituenata Narodnog pokreta. Još uvek se pregovara o tome da se na listi, među projektovanim garantovanim mandatima, nađe još neka stranačka ličnost.

SNP je imao problem oko podrške koaliciji sa DF-om, ali je uslov da lider partije Vladimir Joković dobije saglasnost za ukrupnjavanje bio da tu bude i Narodni pokret, što je ispunjeno.

DF je kvotu na izbornoj listi cenio na osnovu poslaničkih mandata sa parlamentarnih izbora 2016, a sigurni kandidati SNP-a su predsjednik stranke Joković i Dragoslav Šćekić, predsednik Opštine Berane, a kao treća se spominje Danijela Đurović, potpredsednica iz Herceg Novog, naveo je izvor.

Članice Narodnog pokreta Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora i Aleksandar Damjanović (biran na listi SNP-a) imaju četiri mandata na izborima 2016, pa smatraju da im i sada toliko pripada. U toj listi su i pojedinci iz građanskih inicijativa koje su učestvovale na lokalnim izborima od primorja do severa. Takođe i pojedine vanstranačke ličnosti, među kojima pojedinci bliski crkvi, te Davidović.

Prema informacijama TV Vesti, izvjesnija je opcija da na listi bude predstavnik Ujedinjene dr Vladimir Dobričanin.

- Ostale stranke Narodnog pokreta, prvenstveno Radnička partija Maksima Vučinića, eventualno bi mogla da računa na jedan mandat, ali verovatno ne među prvih 20 mjesta. Pitanje je i da li će se i iz čije kvote naći mjesto za Aleksandra Damjanovića koji je kao nezavisni poslanik bio dio koalicije „Da svako ima“ i čiji su ključni konstituenti, SNP, Ujedinjena i Radnička. Damjanović je iz poslaničkih klupa poslednjih meseci napadao sporni Zakon o slobodi veroispovijesti, po čemu se prepoznaje i politika stranaka Narodnog pokreta, ali i SNP-a, čiji je on član i poslanik nekada bio. Važi za solidnog poznavaoca ekonomije, pa bi ga i zato ovaj savez rado vidio u svojim redovima - navodi izvor.

Nakon Socijaldemokratske partije (SDP) koja je predala izbornu listu za parlamentarne izbore 30. avgusta, od opozicionih partija danas bi to trebalo da završi koalicija okupljena oko Demokrata, a u ponedeljak “Crno na bijelo”, čiji je centar Građanski pokret URA..

Krajnji rok za predaju izbornih lista je 4. avgust u ponoć.

(Glas javnosti/Vijesti))

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета