OBAVEZNA REZERVA BANAKA U CRNOJ GORI 255 MILIONA EVRA

cgcg

Izvor: Pixabay

Prema podacima Centralne banke (CBCG), obavezna rezerva banaka na kraju februara iznosila je 255,7 miliona evra. Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 58,4 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 41,6 odsto. Prosečno stanje ukupnih depozita banaka u januaru, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,45 milijardi evra.

Od ukupnog nivoa depozita na one po viđenju odnosi se 71,5 odsto, a na oročene 28,5 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primenom stope od 7,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 6,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine, prenosi agencija  Mina biznis.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primenjuje se stopa od 7,5 odsto.

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Evropska unija (EU), SAD i Velika Britanija su povodom incidenata i nereda u Budvi pozvale političke aktere Crne Gore na uzdržanost i poštovanje vladavine zakona, i zatražile političku zrelost da samostalno nađu održivo rešenje kroz duh uzajamnog poštovanja.

Italija planira da proširi posebna ovlašćenja za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je predstavnik italijanske vlade, dodajući da će se mere primenjivati i na ulagače iz drugih država Evropske unije.

Od 75 stanara Doma za stara lica "Eskulap" u Novom Selu, 30 je pozitivnih na kovid 19, a virus je potvrđen i kod troje radika ove ustanove, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović, a pišu "Večernje novosti".

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone