Na litiji u Beranama orilo se “Ne damo svetinje” (VIDEO)

Litija CG Yt Berane online

Foto: Youtube/Printscreen/Berane online

Ulicama Berana održana je tradicionalna Đurđevdanska litija povodom slave manastira Đurđevi stupovi.

Litiju su predvodili sveštenici beranskog namjesništva Eparhije Budimljansko-nikšićke, uz blagoslov njegovog preosveštenstva, episkopa Budimljansko-nikšićkog Joanikija, a uz  prisustvo velikog broj vernika poštovala se socijalna distanca.

Sveštenici i vernici su skandirali: Ne damo svetinje.

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi u Beranama, danas slavi krsnu slavu, 807. od nastanka.

Episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije i patrijarh SPC Irinej obratili su se vernicima.

Manastir je “duša duše narodne” a, kako je rekao patrijarh  Irinej, zbog pošasti koja je snašla planetu, “prvi put u svojoj istoriji neće biti mesto sabranja Vasojevića sa svih strana, ali, svetinja slavnih Nemanjića, čeka svoju decu koliko god to bude trebalo”.

Svetinja spada u red najstarijih naših zadužbina, a posvećena je svetom velikomučeniku i pobedonoscu Georgiju.

– Ovaj manastir je od svog nastanka do danas deelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribežište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka. Od sveštenstva iz perioda turskog ropstva, posle epohe budimljanskih episkopa, koje je uzimalo teškoće naroda na svoja pleća najčešće se pominju iguman Nikifor iz doba vožda Karađorđa, i trojica igumana iz porodice Zečević: čuveni Mojsije, i ne manje zaslužni Nikodim i Joanikije – kaže episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On podseća da je ova svetinja pet puta razarana, paljena i pljačkana.

(Izvor: volimpodgoricu.me)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na inicijativu crnogorske hotelske grupacije "Casa del Mare",  16 hotela poklonilo je  295 vaučera za višednevni boravak u njihovim objektima medicinskom osoblju iz bolnica u Crnoj Gori koji su angažovani na zbinjavanju bolesnika kovid 19.

Ova pošast, pandemija virusa korona, samo je eklatantno prikazala da su nam Rusija i Kina istinski prijatelji, i da su pomoć poslali u pravom trenutku. Ovako je u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ ocenio profesor Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Međunarodni forenzičari će u narednih mesec dana obelodaniti kompletan izveštaj o novcu Mila Đukanovića koji se nalazi na inostranim računima, otkrio je Duško Knežević, predsednik Atlas Grupe. On je ekskluzivno pokazao papir, za koji kaže da je deo izveštaja međunarodnih istražitelja.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone