Milo gubi podršku Zapada?! BUNDESTAG POKREĆE ISTRAGU o napadima na SPC i hapšenju VLADIKE JOANIKIJA!

milo1

Foto: Tanjug

Zahtev Međunarodne komisije Bundestaga za ljudska prava da nemački parlament istraži privođenje vladike Joanikija, poruka je Nemačke da Milo Đukanović više nema uniformnu podršku sa Zapada i da Nemci neće sedeti skrštenih ruku, niti će tolerisati ugrožavanje njihovih interesa na Balkanu.

Ovo je, prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, zaključak koji bi se mogao izvesti iz pisma Međunarodne komisije Bundestaga za ljudska prava u kojem se nemačkim parlamentarcima skreće pažnja na kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori povodom privođenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i drugih sveštenika SPC na pravoslavni praznik. Komisija se u pismu posebno osvrnula na upotrebu sile protiv predstavnika SPC, kao i na neadekvatnost policijskih mera prilikom hapšenja sveštenika i istakla da imovina SPC može biti predata crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Pavić veruje da je poruka Komisije za ljudska prava Bundestaga izuzetno značajna i da predstavlja još jedan znak da Nemačka nije zadovoljna režimom u Crnoj Gori, piše Informer.

- Nisam ni u kakvoj zabludi da njih zaista zanima položaj Srba u Crnoj Gori, jer su mogli da reaguju više puta u poslednjih petnaest godina na to, niti da ih zanima položaj crkve. Međutim, očigledno je da su zabrinuti za svoje interese na Balkanu i da ih brine Đukanovićevo ponašanje, za koje procenjuju da može dovesti do ozbiljnih posledica, destabilizacije i sukoba. Zato su i poslali signal da neće sedeti skrštenih ruku ukoliko situacija nastavi da se destabilizuje. Takođe, ovo je signal i crnogorskoj javnosti da Đukanović nema uniformnu podršku sa Zapada, što može da ohrabri neke elemente unutar Đukanovićeve partije, a takođe i prozapadno orijentisanu opoziciju - smatra Pavić.

Upitan da li će vlasti u Podgorici imati sluha za poruku nemačkog Bundestaga, Pavić navodi da ovo nije prvi negativan signal koji je poslat Đukanoviću iz Nemačke poslednjih meseci, ali da je verovatno najjači.

- Međutim, Đukanović je svojim poslednjim istupanjem prešao Rubikon i ne pokazuje ni najmanju spremnost ni za kakav dogovor, ni za kakvo povlačenje. Naprotiv, iskazao je spremnost za zaoštravanje situacije, pa se čini da je prešao tačku bez povratka i da je procenio da ga na vlasti može održati samo izazivanje ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori. Teško da diplomatske reči mogu da utiču na Đukanovića, pa verujem da je ovo više poruka onima koji još imaju mogućnost da spreče Đukanovića da napravi haos u Crnoj Gori, da će, ukoliko nešto ne preduzmu, svi zajedno biti odgovorni za posledice akcija koje dovode u pitanje mir na ovim prostorima - ocenjuje politikolog.

Kako dodaje, Berlin na raspolaganju ima niz diplomatskih poluga.

- Ovo što je saopšteno iz Komiteta je neki prvi korak, ali nije i poslednji. Nemci su time Đukanoviću uputili ozbiljnu poruku, a i onima u njegovom okruženju, a siguran sam da mogu da upute mnogo jače poruke. Ako ih stvarno zanimaju verske slobode, stanje demokratije i ljudskih prava, oni su i dužni da pošalju mnogo jače poruke. Zato bi konkretan sledeći korak moglo biti oglašavanje kancelarke Angele Merkel ili saopštenje iz njenog kabineta, u smislu da je Nemačka izuzetno zabrinuta zbog situacije u Crnoj Gori i da pozivaju Mila Đukanovića da ne izaziva sukob - zaključuje Pavić.

Međunarodna komisija Bundestaga za ljudska prava (IPMK) podsetila je u pismu nemačkim poslanicima da u Crnoj Gori traju višemesečni protesti izazvani Zakonom o slobodi veroispovesti koji je usvojen u decembru 2019. i koji predstavlja pretnju po imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve, prenosi „Balkanist". Crnogorska policija je 12. maja uhapsila vladiku Joanikija i sedmoricu sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zbog litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Joanikije je optužen da je organizovao masovno okupljanje tokom karantina. 

Masovni protesti sa zahtevom da se sveštenici oslobode održani su u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima. Prilikom rasterivanja demonstranata policija je koristila šok bombe i suzavac.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Да бисмо разумели шта се дешава Црној Гори, ствари морамо да посматрамо кроз призму спољних и унутрашњих интереса и утицаја, који су усмерени не само на Црну Гору, већ, у великој мери, на Србију и, посредно, регион у целини

Širom SAD nastavljeni su protesti građana zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, tokom nedavne policijske intervencije u Mineapolisu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone