MANASTIR OSTROG POD OPSADOM: Uoči Svetog Vasilija vernici ne mogu ka svetinji (VIDEO)

Manastir Ostrog Yt PSC

Foto: Youtube/Printscreen

Crnogorska policija i dalje sprečava verinike da idu ka manastiru Ostrog, a ni posle pisanja medija situacija se nije promenila.  

Sa terena i dalje pristižu informacije da je pristup najvoljenijoj pravoslavnoj svetinji u Crnoj Gori blokiran. 

Oni koji nisu uspeli da priđu manastiru koji je pod opsadom policije koriste društvene mreže kako bi obavestli one koji nameravaju da krenu šta ih čeka.

Policija nije izdala zvanično saopštenje o tome zašto ne dozvoljava vernicima da prođu svetinji.

 

Mitropolit Amfilohije juče je pozvao vernike da se na Svetog Vasilija, manastirsku slavu, u utorak, okupe u manastiru Ostrog jer je svetac "najbolja vakcina protiv mnogih korona".

 - Očekujem da će doći i narod, kao i svake godine. Očekujem da će pustiti narod, to je elementarna stvar. I da će u Ostrogu da bude uobičajena svečanost... Svi koji su dolazili, a hiljade ih je dolazilo, prilika je da dođu i da to bude najveća molitva i pobeda korona virusa, rekao je mitropolit.

- Posebno protiv ovog sadašnjeg korona virusa. Prema tome, ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan svetog Vasilija biti dan molitve za isceljenje od korona virusa- veli Amfilohije.

U toku dana policija je blizu Danilovgrada, na skretanju ka manastiru Ždrebaonik postavilla blokade. Zabranjeno je danas bilo vernicima i da uđu u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U manastiru Miholjska Prevlaka policijske snage su hapsile i legitimisale vernike.

Crnogorska vlada propisala je da su obredi mogući pod uslovom da se u verskim objektima nalazi najviše jedna osoba na 10 metara kvadratnih, a izvan objekta maksimalno 20 osoba, uz distancu od dva metra, sa maskom na licu i uz dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu u verski objekat.

Iako je mitropolit Amfilohije izrazio veru da će nadležni "pustiti narod", jer je to "elementarna stvar" videćemo da će vlast do utorka12. maja kada SPC slavi Svetog Vasilija Ostrioškog Čudotvorca odustati od opsade manastira.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Влада Црне Горе поздравила је, промену става Митрополије црногорско-приморске и одлуку да обустави јавна окупљања у интересу заштите здравља свих грађана Црне Горе, саопштено је из Министарства за људска и мањинска права, преноси РТЦГ.

Kako se ovih dana brani ponovo vera i manastiri u Vasojevićima i Crnoj Gori,treba podsjetiti da su ga od Turaka branili 1862.godine poslije boja na Rudešu mnogi junaci među kojima su se izdvojili kapetan Radule Joksimović i stotinaš Dmitar Jovančević.

Nakon ocene Saveta za građansku kontrolu rada policije da su počinjene grube i brojne povrede zakona prilikom hapšenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i sveštenstva, Uprava policije je dužna da odmah bez odlaganja informiše javnost o razlozima privođenja, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore (DCG).

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone