КАПИТУЛАЦИЈА: Мило пристаје на све, али прекасно

милов123

илустрација

Промена чланова тзв. Закона о слободи вероисповести – почетак краја ДПС! Да јe режим Мила Ђукановића и његове Демократске партије социјалиста напокон попустио пред захтевима за повлачење, или макар измену  Закона о слободи вероисповести, показује први састанак експертских тимова СПЦ и црногорских власти, одржан 11. марта у подгоричкој вили “Горица”.

Након овог састанка, чланови експертског тима СПЦ су изјавили да су представници црногорског режима изразили спремност за компромис, те да ће захтеви СПЦ ићи у правцу пребацивања терета доказивања својине над црквеном имовином на државу, а не на верске заједнице, како је првобитно било предвиђено.

Такође, представници СПЦ ће затражити да из будућег текста закона буде избачена обавеза верских заједница да се региструју код црногорских власти. Да постоји простор за компромис најавио је и члан преговарачког тима црногорских власти, потпредседник Владе и министар правде Зоран Пажин, иначе један од најближих и највернијих Ђукановићевих сарадника.

Наравно, било би сулудо надати се да ће Ђукановићев режим, после дуготрајног и крајње неразумног одбијања било каквог компромиса по питању поменутог “Закона”, сада пристати да га измени у деловима на којима је најтврдоглавије инсистирао, без покушаја да пред својим бирачким телом умањи значај и домете тих измена. Ово из разлога што ће такозвани Милов закон на овај начин бити суштински измењен, чиме би могли да буду угрожени позиција и легитимитет ДПС у њеном упоришту – међу заговорницима идеологије монтенегрина Притом, у томе се крије и потенцијална замка за СПЦ и стотине хиљада њених верника, пошто је извесно да ће ДПС са својим сателитским коалиционим партнерима покушати да некаквом правном акробатиком кроз евентуални будући текст закона суштински обмане СПЦ.
Евидентно је да ће промена поменутог “Закона” представљати прву велику победу СПЦ, али и црногорске опозиције, која је дужи низ година “носила пламен” у борби против Ђукановићевог режима. Са друге стране, ово је прва озбиљнија капитулација за Ђукановића и његове сатрапе, који се очигледно налазе на коленима и показују све видљивије знаке несигурности и страха за своју позицију. А ако се окупљања верујућег народа широм Црне Горе наставе у постојећем обиму,, извесно је да ће оваквих пораза црногорског диктатора у наредном периоду бити још више, и да ће они бити још озбиљнији.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dve porodice iz crnogorske opštine Tuzi, kod kojih su registrovani oboleli od virusa korona, veruju da su zaraženi na sahrani. Ta sahrana je organizovana pre uvođenja mera zabrane te vrste javnih okupljanja.

Адвокатица Саше Синђелића доставила је суду у Вуковару документацију која показује да је оптужени за убиство хрватског држављанина Мирка Фотеса психички болесник. Већу Жупанијског суда у Вуковару предложила је да се, због тога, уради психијатријско вештачење српског држављанина, који је у Црној Гори био сведок сарадник у предмету државни удар.

Za razliku od Slovenije I Srbije, Crna Gora je tokom pandemijske krize prouzrokovanom virusom Covid-19 u početku prikrivala podatke o obolelima odnosno zaraženima, jedno vreme sebe je predstavljala kao jednu od retkih zemalja, koja nema obolelih odnosno zaraženih, ukazuje se u najnovijoj analizi Instituta IFIMES.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета