CRNA GORA DOZVOLILA PRAVI EKOCID: Zamućena 'Suza Evrope', prizor sa Tare rastužio ljubitelje prirode (FOTO) (VIDEO)

Foto: Twitter

Reka Tara, poznata pod nadimkom "Suza Evrope", danas je bila zamućena čitavim svojim tokom. Boja reke je varirala, išla od potpuno mutne, braon do skroz bele, a na ovaj prizor reagovale su mnogobrojne ekološke i nevladine organizacije.

Iz tog razloga, nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) prijavila je  UNESCO-u najnoviji, kako su naveli, ekocid na reci Tari. Oni ističu da je Tara, čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, tokom jula bila konstantno zamućena, a da je danas, celim tokom do samog ušća u Drinu, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna.

Napominjujući da su prethodnih meseci ili godina, brojne NVO i fizička lica podneli prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama, iz KOR-a navode da se devastacija Tare ne zaustavlja, već se pojačava.

- Pored radova na autoputu, izgradnja mini hidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito reke usled čega dolazi do neviđenog ekocida – pomora ribe i živog sveta naveli su iz KOR-a.

Kako navode, jutros su UNESCO-u prosledili foto i video zapise uništavanja reke, a isti materijal biće prosleđen i delegaciji EU u Crnoj Gori.

Povodom ekocida na Tari, oglasila se i nevladina organizacija Green Home koja ukazuje da Tara ima “šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa”.

- Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku meru i reka odumire. Svako ko je doprineo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta, kazali su iz "Green Home"-a.

Ekološki pokret “Ozon” je na Fejsbuku stranici objavio slike zamućene Tare sa lokacije “Spavište” ispod Mojkovca, kod mosta na Tari. Oni pretpostavljaju da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na  rekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje autoputa.

- Podneli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratnu informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim merama, saopštili su iz Ozona.

 (Izvor: Glas javnosti/Nova.rs)

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета