EKOCID NAD SUZOM EVROPE U CRNOJ GORI: Traži se reakcija države zbog zagađivanja reke Tare

Foto: Tanjug AP

U Crnoj Gori se dogodio još jedan ekocid, naime reka Tara je pod konstantnim skrnavljenjem, kako zbog malih hidroelektrana, tako i zbog otpada koji se tu odlaže.

Ovog puta nastradala je reka Tara, "Suza Evrope", koja je služila na ponos našoj zemlji i svojom lepotom oduševljavala turiste iz svih krajeva sveta. Preključe je ona, zbog odlaganja betona i gline, bila toliko zamućena da planirane rafting ture nisu mogle da se održe, a turisti su nezadovoljni napustili ovo područje.

Ovo je u nedelju saopštila Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP), iz koje tvrde da je Tara, koja je načeta auto-putem i malim hidroelektranama, pretprela još jedan napad, a već duže vreme ona je i odlagalište otpada.

- Nadležnih inspekcijskih službi, po običaju, nema na vidiku, a nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su verovatno otišli na godišnji odmor i nemaju nameru da ga prekidaju zbog Tare. Podsećamo javnost da su to isti oni koji nas godinama ubeđuju kako je u poglavlju 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu, učinjen ogroman napredak, tvrde iz SNP, i podsećaju da je najdublji kanjon u Evropi i po svojoj veličini, posle Kolorada, drugi u svetu, zaštićen po dva osnova - kao svetska kulturna i prirodna baština UNESKO-a i zaštitom programa Man of biosphere (čovek i biosfera).

- Kanjon je pod neprestanom opsadom raznoraznih investitora i privilegovanih pojedinaca koji žele da iz njegove neprocenjive vrednosti izvuku korist za sebe. Socijalistička narodna partija Crne Gore zahteva od nadležnih institucija da što pre reaguju i zaustave dalju devastaciju Tare kao jednog od naših najvažnijih prirodnih resursa. Očuvanje životne sredine i naših prirodnih lepota mora biti ključni prioritet Crne Gore, prve ekološke države na svetu, kažu iz SNP, kažu iz SNP, ogrčeni kao i svi građani Crne Gore zbivanjima na ovoj reci, zbog čega je Koalicija za održivi razvoj (KOR), uputila prijavu i zatražila intervenciju od UNESCO pod čijom se zaštitom Tara nalazi...

(Glas javnosti/Novosti.rs)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета