Đukanović: Moguće stvaranje crkve nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori

Milo Djukanovic Yt N1 (1)

Foto: YT

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

"Je li Crnoj Gori mesto u Evropi ili na drugoj strani", rekao je Đukanović na konferenciji za medije povodom dve godine mandata, koja se održava ispred rezidencije na Cetinju.

Odgovarajući na pitanje da li je Zakon o slobodi veroispovesti provokacija stabilnosti,rekao je: "Suštinska dilema je da li država novim zakonima, usklađenim sa evropskim, treba da zameni zakone iz komunističkog vremena? Da. Zakon o slobodi veroipovesti treba Crnoj Gori i donesen je u pravo vreme"
On je naglasio da sve što je oteto Crnoj Gori, biće joj vraćeno.

"Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo društva pobuni odgov je - Ne", kazao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

Zakon je, kaže predsednik Crne Gore, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini to je pitanje imovine, gde se država suočila sa otporom SPC. "Ne nudite nam te izanđale i okrvavljene formule za budućnost Balkana. Nećemo ih prihvatiti", rekao je Milo Đukanović.

On je istakao da ni jednoj verskoj zajednici pa ni SPC ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupiru sudskoj proveri katastarskih evidencija crkvene imovine, da ne plaća porez, ilegalno uvodi sveštenike u državu.

Dodao je da su ponudili SPC da budu deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. godine.

"U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro rešenje. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike. U tom slučaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve naconalnih Crnogoraca jer mislim da bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima", zaključio je Đukanović, prenosi Sputnjik.

Kroz raspravu oko zakona o slobodi veroispovesti, kako je naveo, pokazale su i namere SPC.

"Rasprava oko ovog Zakona je otvoreno ukazala na očiglednu ambiciju da se preko određenih struk koje predstavljaju instrument velikodržavnog nacionalizma preuzme kontrola nad strateš putem razvoja, odnosno da se preuzme sudbina Crne Gore u svoje ruke, a siguran sam da onda sudbina ne bi bila dobra i da bi to vodilo kraju Crne Gore i prinošenju Crne Gore na žrtvenik velikoj Srbije”, poručio je Đukanović.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako se saznaje iz krugova bliskih predsedništvu Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore, u vrhu pomenute partije je došlo do ozbiljnog sukoba između predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog glavnog političkog savetnika Milana Roćena, koji je otkazao poslušnost crnogorskom voždu i sprema se da „pocepa“ DPS.

Predsednik Saveta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković je objasnio da se u medijima i na društvenim mrežama pojavio određeni broj snimaka sa proslave Dana nezavisnosti u kojoj je učešće uzeo značajan broj građana.

Mitropolit Amfilohije i sveštenstvo koje je služilo Svetu liturgiju u crkvi na Zlatici, privdeni su nešto posle 11 sati i još uvek se, kako saznajemo nalaze u Centru bezbednosti.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone