Crnogorski ugostitelji: Sezona je kao korona, ne vidiš je, a tu je

Foto: Pixabay.com

Ove godine će sezona biti kao korona, ne vidiš je, a tu je, izjavio je danas član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko.

On je za podgoričke Vijesti ocenio da je nerealno da plaže mogu biti otvorene 18. maja, jer niti mogu biti dovedeni radnici koji su uglavnom iz regiona, niti se može prići kupalištima jer su još na snazi mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Prethodno su iz "Morskog dobra" procenili da bi kupališta mogla da budu otvorena 18. maja, a da su realna očekivanja da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji.

“Nemamo mi čarobni štapić. Uz svo poštovanje prema ''Morskom dobru'', mi ugostitelji ne možemo tako brzo da odregujemo da plaže mogu biti spremne 18. maja. To je nemoguća misija“, rekao je Armenko, vlasnik petrovačke plaže i lokala “Ponta“, kao i hotela u Buljarici. On smatra da ponuđeni set olakšica nikako ne pomaže ugostiteljima.

“Ništa nam ne znači to što nam neko daje da platimo na rate zakupninu, kada taj iznos ne mogu da zaradim. Potrebno je da se spusti cena zakupa najmanje 70 odsto da bi mogli da preživimo. ''Morsko dobro'' mora da spusti cene, jer se predviđa da će sezona biti 70 odsto lošija, ako ne i više, od prethodne", ukazao je Armenko. On smatra da se mora sagledati realan trenutak i navodi da pojedini ugostitelji ne nameravaju ni da otvaraju lokale, jer sezone nema ni na vidiku.

"Pitamo se kako preživeti ako nameti budu isti", istakao je Armenko i dodao da će prihodi biti dodatno manji zbog najavljenih mera, pošto će u lokalima biti duplo manje stolova, i duplo manje ležaljki na plažama, što je, prema njegovim rečima, u startu gubitak od najmanje 50 odsto u odnosu na prošlu sezonu. On je istakao da će ugostitelji tražiti da u narednih 10 do 15 dana bude omogućeno sezonskim radnicima iz okolnih država da uđu u Crnu Goru, kako bi se pripremila sezona.

“To su uglavnom ljudi koji godinama rade i dolaze iz Srbije, BiH... Ako se desi da tek 1. juna budu otvorene granice, radna snaga koja dođe moraće da ostane u karantinu još 15 dana, a to je već pola sezone“, objasnio je Armenko.

izvor Tanjug

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета