Amfilohije: Savremena crnogorska vlast poziva na put bespuća, na put odricanja od Boga i Crkve Božje

amfilohije1

Foto: Youtube Printscreen

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohij zaključio je da čim postoji bezbožništvo, onda je to odricanje od sebe i od svoga bića, imena i jezika i od svoga naroda.

“Stvaranje crkve na osnovu pripadnosti državne ili bilo koje druge pripadnosti je bezumlje i većeg nije bilo u ovdašnjoj istoriji. A čim se neko otuđi od Crkve, čim se obezboži, onda sve menja, menja i glavu i naciju, i tako to biva svuda u svetu”, ocenio je danas Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

“Vidite šta se događa ovde u ovoj Crnoj Gori, Boki i Brdima. Ova savremana crnogorska vlast poziva na put koji je bespuće, na put odricanja od Boga ljubavi i Crkve Božije, na stvaranje svoje satanske bezbožne crkve, bogoprotivne crkve koja je razapela Hrista, i one pravde koju je primenio Pontije Pilat prihvativši laži o Hristu i osudivši Ga na smrt i raspeće”, naglasio je vladika, piše In4s.

Primetio je da je savremena pravda mnogo bliska toj pilatovskoj pravdi, posebno u Crnoj Gori u ovim prelomnim vremenima:
“Ponovo je ovde Pilat vaskrsao, koji hoće da ubije Hrista Gospoda, da ljude liši te večne božanske svetlosti – Hrista Boga, kao večne svetlosti, i Crkve Njegove, koju ispovedamo na svakoj Liturgiji, kojoj pripada ovaj naš narod kroz vekove. I mi danas svedočimo Njega – Hrista Boga našega, kao jedinorodnoga Sina Božijega, koji nas priziva da ljubimo jedni druge na način kako je On zavoleo ovaj svet, tako što je žrtvovao sebe za ovaj svet. ”

Visokopreovećeni je danas na praznik Svetog Jovana Bogoslova, ljubljenog Hristovog učenika, povodom hramovne slave služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog apostola i evanđeliste Jovana u Pobrđu, Donji Grbalj, kao i pomen ocu Momu Krivokapiću.

“I među vama Bokeljima ima onih koji se sada odriču da nisu Srbi, da nisu pravoslavni, koji hoće svoju crkvu. Koju svoju Crkvu? Gde je to bilo u istoriji da bezbožnik stvara crkvu! To samo može u ovoj bezumnoj, izbezumljenoj današnjoj Crnoj Gori. Bezbožnik da stvara svoju crkvu! To je đavolja crkva, to nije Božija Crkva. Ovaj narod je pripadao, bez obzira kako se zvao: Bokelj ili Brđanin ili Crnogorac, jednoj svetoj sabornoj apostolskoj Crkvi Hristovoj, koja se zove i zvala se kroz vekove Srpska crkva, naročito od vremena Svetoga Save.”

Objasnio je da ime Crkve nije bitno već da je bitno da je ona jedna Božija Hristova Crkva, kao i to da nju ne može stvarati bilo ko zato što je nju stvorio sami Bog i ljudi koji su se krstili u ime Oca i Sina i Duha Svetoga kroz vekove:

“Nažalost, danas u ovoj našoj nikada nesrećnijoj Crnoj Gori, oni koji su obogotvorili Broza i Staljina, poveli bratoubilački rat 1941, pa nastavili do danas da vode to bratoubilaštvo, klanjali se Titu i partiji, sada proglašavaju Crnu Goru i svoju naciju za Boga i hoće Crkvu da pretvore u svoje božanstvo”, rekao je Mitropolit.

Zapitao se kako mogu atesiti da znaju šta je i ko je Crkva jer kad bi to znali onda bi, kako je kazao, znali da se ova Srpska crkva, koja se danas zove SPC, tako zove i u Francuskoj, gdje ima Francuza koji joj pripadaju, zatim u Španiji itd.

“Niko njih ne tera da budu Srbi, niti su oni to tražili, nego da budu pripadnici jedne svete saborne i apostolske Crkve. Ja jesam i Srbin, i jesam i Crnogorac, i moji su preci nemanjićku Moraču pripojili 1820. godine Crnoj Gori. Jesam i Crnogorac, ali sam, pre svega, ono što su bili svi moji preci. Šta treba da radim, da se odreknem đeda, predaka!? Kako to može da bude?!”

S druge strane, kako je istakao, on ne poistovjećuje Crkvu sa srpstvom, ističući da su istinski pravi Srbi oni koji su kršteni, miropomazani, oni koji se pričešćuju Tijelom i Krvlju Hristovom. Zapitavši se koliko je onih Srba koji su pri Crkvi, koji su se vratili Crkvi, Mitropolit je podsjetio da su Srbi u 20. vijeku bili nosioci bezbožništva.

Ističući da je i Ink jer ima svoju braću, kumove koji su Inki u Peruu, vladika je naglasio da je najbitnije da pripadamo jednoj svetoj sabornoj apostolskoj Crkvi Hristovoj a nacionalno nek se oseća ko kako hoće po mestu gdje živi.

Posebno je naglasio da ovi kumrovački đaci, vaspitani u bezbožništvu, koji sada hoće da stvaraju neku Crnu Goru, hoće i hramove Kraljevine Crne Gore, koja je bila krštena jer su je stvorili crnogorski mitropoliti koji su svi bili Srbi.

“Oni su stvorili Crnu Goru krštenu, miropomazanu, koja se pričešćivala, a ne Crnu Goru Josipa Broza i onoga što su uradili Franjo Josif i taj njegov kaplar na Lovćenu. Montenegrini hoće Broza i taj kaplar sada diriguje ovde. Sve što rade je u tom duhu kaplara Franja Josifa. Prvo su srušili Crkvu Sv. Petra na Lovćenu i počinili najstrašniji zločin i sada komite luduju po Lovćenu a Njegoš je tamo utamničen.”

Iz te srušene lovćenske crkve niklo je 19 takvih crkava u svetu i gradi se još jer, kako je kazao valdika, ono što je Božije je neuništivo i ova “Gospoda bi trebala da shvate da se time ne gradi budućnost Crne Gore već se razaraju njeni temelji”.

“Razara se vera istinska i prava kroz njihov pokušaj da stvore svoju nekavu autokefalnu crkvu. Daj Bože da to shvate i ovi koje je vreme izbacilo na površinu da budu na vlasti u Crnoj Gori, da ne vode ovu Crnu Goru u bestragiju, u propast. Razorili su utrobu Lovćena, te svete planine, uhapsili Svetog Lovćenskog Tajnovidca i nije čudo što mene vode na sud i što su sada uhapsili i našega vladiku Joanikija. Takva im je bespamet, nepamet. Oni misle na tim lažima i obmanama, duhu bratoubistva i bogoubistva, da stvaraju budućnost Crne Gore a na tome se nikada ništa nije stvorilo što je istinsko i pravo. Zato je bitno da se vraćamo Svetom Jovanu Bogoslovu i svima onima koji su naslijedili njega da svjedoče Hrista Boga.”

Arhiepiskop cetinjski je izrazio nadu da će crnogorska vlast da se otrezni od brozomore, najopakijeg virusa koji je harao Bokom i Brdima i Crnom Gorom, virusa bezbožništva.

“A čim je bezbožništvo, onda je odricanje od sebe i od svoga bića, imena i jezika i od svoga naroda”, zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Mitropolija

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslednjih meseci u Crnoj Gori je u porastu prostitucija, a to širenje nije sprečila ni epidemija novog korona virusa.

Evropska unija (EU), SAD i Velika Britanija su povodom incidenata i nereda u Budvi pozvale političke aktere Crne Gore na uzdržanost i poštovanje vladavine zakona, i zatražile političku zrelost da samostalno nađu održivo rešenje kroz duh uzajamnog poštovanja.

Srpska liga podnela je inicijativu Narodnoj skupštinu Republike Srbije na usvajanje Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodu veroispovijesti i njene imovine u Crnoj Gori.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone