Amfilohije: 'Odricanje od Svetog Vasilija Ostroškog u ime Hašima Tačija je nezapamćeni zločin crnogorskih vlasti!' (VIDEO)

Amfilohije Ostrog Yt Psc

Foto: Youtube/Printscreen

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je rušenje konaka manastira kod Svetog Vasilija na Briskoj gori kod Ulcinja „nezapamćeni zločin sadašnjih vlasti“. Dodao je i da to nije samo zločin protiv te crkve i toga manastira.

-Time se skrnavi ovaj ćivot Svetoga Vasilija Ostroškoga i gradi se budućnost Crne Gore i njene zajednice na mržnji protiv Svetog Vasilija Ostroškog. Lišava se vlast Crne Gore blagoslova Svetog Vasilija Ostroškog. Počeli su sa tim zločinom kada su uhapsili našeg Vladiku Joanikija i sveštenike u Nikšiću i nastavljaju taj zločin protiv naroda, zločin protiv Crne Gore, zločin protiv Svetoga Vasilija Ostroškoga, lišavajući sebe i Crnu Goru njegovog blagoslova- rekao je on i dodao da ovim činom vlast zadobija prokletstvo Svetog Vasilija.

Nakon liturgije, koju je služio jutros sa sveštestvom u manastiru Ostrogu, mitropolit je istako da je Sveti Vasilije već 350 godina bio i ostao živi svedok istine Božje i iscelitelj od laži i obmane, od lažnih znanja i lažnih učenja.

-Naročito je on to sada, u ovom trenutku kada vlasti ove države ruše manastir Svetog Vasilija na Briskoj gori kod Ulcinja, koji je nedavno ustanovljen, kada Sveti Vasilije gradi ljudske duše i obnavlja, svuda u svijetu pa i ovdje. I kada priziva na bratsku ljubav i slogu sve, bez obzira da li su oni pravoslavni ili nepravoslavni – u tom trenutku događa se ovaj zločin sadašnje vlasti, zločin nezapamćen- rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsetio da su Turci u vreme vojvode Mirka Petrovića pokušali da razore ovu svetinju.

-To se i danas događa sa moštima Svetoga Vasilija i sa svetinjom Svetoga Vasilija. Isto ono što se događalo i kasnije, kada je pustošena ova svetinja i razarana .- to se događa i danas. Isto ono što se događalo u toku Drugog svetskog rata, kada je ovde od bratoubilačke ruke bratska krv zalila ćivot Svetoga Vasilija. To se, evo, i dan-danas događa blagodareći ponašanju ove vlasti koja je antibožna, koja na laži, a ne na istini, gradi budućnost Crne Gore- naglasio je vladika.

Kazao je da ti „bezumnici i nesrećnici, i izdajnici Crne Gore, na rušenju te ljubavi, grade budućnost Crne Gore“.

-Može li se budućnost Crne Gore graditi na gaženju po moštima Svetoga Vasilija Ostroškog i na gaženju njegovih zavjeta, na gaženju i na uništavanju njegovih svetinja? Ništa se do sada u Crnoj gori nije gradilo na taj način. Neće ni ovo. I ovo će propasti i ta vlast takva. Ona nije da opstane nego da propadne. I da propadne sve što je nezdravo, što je nečisto, što je zagađeno mržnjom. I da duh Svetoga Vasilija, duh Svetoga Petra cetinjskoga, duh ljubavi Božje, ljubavi bratske, i zajedništvo istinsko i pravo napreduje- istakao je on.

Rekao je da je dozvolom ove vlasti, sa njenom saglasnošću, Hašim tači, jedan od najvećih terorista savremenoga sveta, postao počasni građanin Ulcinja.

-Ta i takva vlast, koja podržava terorizam i teroriste, ruši svetinje u ovom trenutku, svetinju Svetog Vasilija Ostroškog, apostola mira i ljubavi, koji neprekidno priziva sve ljude i sve narode oko svojih svetih moštiju. I svi se oni ugrađuju u njegove svetinje na ovim prostorima i svi se ugrađuju u tu njegovu obnavljanu svetinju na Briskoj gori kod Ulcinja- kazao je Vladika Amfilohije.

-Daj Bože da se ova vlast, ili iscijeli od toga opakoga i otrovnoga sjemena ili neka je Sveti Vasilije ukloni da ne zagađuje ovaj narod zlom, mržnjom, bratoubilaštvom i bogoubilaštvom- zaključio je Mitropolit Amfilohije.

(Izvor: Sputnjik)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore izjavio je da Srbija ima pedesetak aktivnih slučajeva zaraze virusom korona na 100.000 stanovnika, zbog čega sada ne spada u grupu zemalja čiji građani mogu da putuju u Crnu Goru.

Viši sud u Podgorici usvojio je molbu za uslovni otpust osuđenog Majkla Gregorija Ferarisa iz Johanesburga

Država Crna Gora preko policije u Bijelom Polju i tamošnjih vlasti, poslala je za samo 24 sata jasnu poruku svojim građanima, koja treba da zabrine slobodnu Evropu, čiji diplomatski predstavnici akreditovani u Podgorici, izgleda da različitim dioptrijama gledaju na sve što se godinama unazad dešava u ovoj državi.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета