ZA SADA 13,5 ODSTO KLIJENATA ZATRAŽILO MORATORIJUM ZA KREDITE U BIH

Novac 195 Pixabay

Фото: Pixabay

U Federaciji BiH /FBiH/ moratorijum na otplatu kredita do 17. aprila zatražilo je 13,5 odsto klijenata banaka, odnosno blizu 24 hiljade, od kojih su 90 odsto fizička, a 10 odsto pravna lica, pokazuju podaci  Agencije za bankarstvo FBiH.

Kako ističu u Agenciji, banke u FBiH do sada su odobrile više od 7 hiljada zahteva  klijenta, a samoinicijativno su dale moratorijum na kredite za 11,5 hiljada klijenata, a u pitanju je iznos od oko dve milijarde KM.

Kako se ističe, moratorijum na otplatu kredita uglavnom su tražile firme koje se bave ugostiteljstvom, hotelijerstvom i trgovinom, a kod fizičkih lica najčešće je reč o nenamenskim kreditima.

Klijentima se nudi mogućnost moratorijuma do šest meseci, a ako se pandemija produži, može se produžiti i rok. Kako je naglašeno, kod moratorijuma rata kredita ostaje ista, samo se produžuje rok otplate, a kamata ne sme povećavati, niti se smeju  naplaćivati zatezne kamate.

(Izvor: N1)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo bezbednosti i bezbednosne agencije u Bosni i Hercegovini pripremaju se za deportaciju ilegalnih migranata u zemlje njihovog porekla. Ukoliko migranti to odbiju, idu u zatvor, a ambasadori matičnih država koji ne budu želi da pomognu deportaciju, biće proterani. Od deportacije će biti izuzeti samo državljani Sirije, zbog rata u toj zemlji.

Vlada Srbije je usvojila uredbu o dodatnom zaduživanju za vreme vanrednog stnja nastalog usled bolesti COVID-19, uzimanjem kredita, emitovanjme državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu i davanjem državnih garancija.

Olimpijski centar “Jahorina” planira dugoročno kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka za 99 miliona konvertibilnih maraka radi nastavka investicionog ciklusa, navodi se u predlogu odluke za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 25.maj ove godine.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone