SVE GLASNIJE O TAJNOM DOKUMENTU BILA KLINTONA: Dodik trži referendum o izdvajanju Republike Srpske iz BiH

Foto: Tanjug

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH smatra da je došlo vreme da se obnovi ideja SAD iz 1995. godine da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH, koju je zastupao tadašnji američki predsednik Bil Klinton.


Komentaršući dokumente sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti i u kojima se tvrdi da je Klinton 1995. godine, imao plan da muslimansko-hrvatska federacija dobije nešto manje od polovine BiH, dok bi Amerikanci izvršili pritisak na muslimansku stranu da pristane da Srbi dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH, Dodik je ocenio da je sazrelo vreme da se ta ideja rehabilituje i da Srbi konačno dobiju pravo na samoopredeljenje kao što imaju svi drugu narodi.

- Očigledno je da u BiH nema volje bošnjačkih političkih predstavnika da se poštuje izvorni Dejton i da smo mi taoci tog bošnjačkog jednoumlja čiji je cilj stvaranje unitarne BiH. Došlo je vreme da se ta Klintonova ideja obnovi i da se primene odredbe o građanskim pravima i slobodama koje predviđaju da i narodi u BiH imaju pravo na samoopredeljenje kao što imaju u svim normalnim zemljama - istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da BiH ovakva kava jeste nema budućnosti, nema boljeg života za njene građane, niti napretka bilo koje vrste dok se stvari ne pomere sa mrtve tačke.

- Vreme je da Srpska afirmiše svoje pravo na samoopredeljenje i da živimo normalno i mirno jedni pored drugih, jer svih ovih godina pokazalo se da BiH nema šanse za bilo kakav dogovor koji bi poštovao prava sva tri konstitutivna naroda i ostalih - ocenio je Dodik.

On je naglasio da ne zna zašto danas kada se javno govori o toj istoj ideji, koju su SAD zastupale 1995. godine, to izaziva oštre reakcije, čak i sankcije uz obrazloženje da je to navodno kršenje Dejtonskog sporazuma.

- Evo 25 godina je od Dejtonskog sporazuma i gde je BiH!? Nigde. Samo se potvrdilo da je to propali eksperiment međunarodne zajednice. Vreme je da se afirmiše Klintonova ideja i da i Srbi dobiju pravo da izaberu gde i u kakvoj državi žele da žive. Ovo nije njihova država, niti je Srbi tako doživljavaju. Njihova država je Republika Srpska - konstatovao je Dodik.

Prema dokumentima sa kojih je skinut pečat poverljivosti, bivši američki predsednik Bil Klinton tražio je od vlade u Sarajevu 1995. godine da ustupi teritoriju Srbima da bi se okončao rat u BiH, pokazuju dokumenta.

Dokumenti su nedavno objavljeni i sadrže Klintonov tajni plan za BiH, a potiču iz 1995. godine u vreme dešavanja u Srebrenici i nekoliko meseci pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema tom planu, federacija muslimana i Hrvata trebalo je da dobije nešto manje od polovine države, dok bi Amerikanci razmotrili i pritisak na muslimansku stranu da pristane na mogućnost da Srbi u roku od dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH.

- Ukoliko bosanski muslimani ne mogu da ubede Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu - predviđao je Klintonov plan.

(Glas javnosti/SRNA/Gardijan/Sputnjik)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета