ŠOKANTNA IZJAVA BOSANSKOG KARDINALA: Sveštenike zlostavljače maloletnika ne prijavljujemo policiji

Foto: Wikipedia/Arbeitsbesuch Bosnien&HerceItems

Kardinal Puljić je u intervjuu za verski portal još jednom potvrdio da sveštenike zlostavljače ne prijavljuje policiji te nastavio još prozirnije da laže o tome zašto to ne radi.

Kardinal Vinko Puljić  izjavio je da civilnim vlastima u BiH ne prijavljuje sveštenike za koje postoji osnovana sumnja da su seksualno zlostavljali maloletnike.

Kako je rekao, te stvari se obavljaju interno u crkvenim krugovima,a mediji često nisu dobronamerni pa je bolje ne izlaziti u javnost sa tim temama.

Kritike medija i javnosti su dobrodošle ako su dobronamerne, ali kako često budu konstruisane tako da obrukaju crkvu, radije ostaju suzdržani po tom pitanju.

Kako je rekao, ozbiljno se bave ovim pitanjima unutar Crkve, a civilna vlast se zaobilazi jer se zakoni kako kaže, donose ne samo na nivou države, nego i na nivou entiteta i županija, tako da se nalazimo u jednoj ‘šumi zakona’.

Na neka od pitanja kardinal je izbegavao odgovore:

- Papa Franja u maju prošle godine objavio je motuproprij Vos estis lux mundi kojima je obavezao sve biskupije u svetu da do kraja juna 2020. godine organizuju sistem za prijavu seksualnog zlostavljanja koje su uradili sveštenici i monasi. Implementacija dokumenta nedavno je započela u biskupijama u Hrvatskoj. Kako po tom pitanju trenutno stoji Vrhbosanska nadbiskupija i ostale biskupije u BiH? Takođe, prošle godine našli ste se na udaru nakon što ste izjavili da slučajeve pedofilije – kojih je, prema vašim rečima, bilo malo u Crkvi u BiH – niste prijavili nadležnim institucijama, kao i da su zakoni na tom području ‘nedefinisani’. Šta ste time hteli reći s obzirom na to da u BiH postoje zakoni protiv pedofilije? Jeste li, u međuvremenu, dobili povratne informacije od Kongregacije za nauk vere kojoj ste prijavili spomenute slučajeve?-

Kada je prošle godine održan skup za zaštitu maloletnika u Crkvi, kom je prisustvovalo oko 200 kardinala iz svih krajeva sveta, a na poziv pape Franje tema skupa bila je kako zaštititi decu od sebe samih i svojih sveštenika.Kardinal Puljić je tada dao intervju za N1.

Tom prilikom postavljeno mu je pitanje da li je bilo zlostavljanja u katoličkoj crkvi u BiH, on je na ovo pitanje odgovorio potvrdno i zahvalio Bogu što ga je ipak bilo ’malo’.Rekao je da su se tim slučajevima ozbiljno pozabavili unutar crkve na Kongregaciji za nauk vere, koja je za takva pitanja nadležna.

Za pravosuđe kaže da su zakoni dosta nedefinisani i da će tek videti šta i kako dalje

Ni nakon godinu dana od ovog intervjua za N1 kardinal nije bio konkretan kako primeniti Papina uputstva već je rekao da sprovode uputstva na način na koji su  u mogućnosti unutar Crkve.

Puljić je još jednom priznao da sveštenike za koje postoji opravdana sumnja da su seksualno zlostavljali decu ne prijavljuje policiji u BiH. Izgovor koji je sada ponudio je nadogradnja na prethodne -zakoni su dosta nedefinisani-, pa kaže da je problem u tome što se u BiH -zakoni donose ne samo na nivou države, nego i na nivou entiteta i županija, tako da se nalazimo u jednoj ‘šumi’ zakona-.

Zakoni u BiH koji se tiču seksualnog zlostavljanja maloletnika su definisani i nema tu nikakvih sumnji niti -šume zakona- koji bi sprečili kardinala da sveštenike za koje misli da su zlostavljali decu prijavi policiji. Kada bi Puljićeva logika imala smisla, onda bi se zbog kompleksnog političkog uređenja BiH moglo tvrditi da policiji u BiH ne treba prijaviti ni ubistvo, pljačku itd, navodi Index.

Naravno da institucije u BiH nisu u blistavom stanju, ali to takođe nije nikakvo opravdanje za neprijavljivanje potencijalnog kaznenog dela, naročito kada je reč o seksualnom nasilju nad decom, pa bi zapravo bilo posve logično da nadležna policija Kantona Sarajevo poseti Puljića nakon ovih izjava i pita ga da sa njima podeli informacije koje ima o sveštenicima zlostavljačima.

Premijer Andrej Plenković se u nedavnoj predizbornoj kampanji rado fotografisao sa kardinalom pa se time pohvalio i na društvenim mrežama. Teško je zamisliti da bi u nekoj zreloj demokratiji Puljićevo dvostruko priznanje prošlo bez ikakvih posledica.

(Glas javnosti/Nova.rs)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета