Republika Srpska ukida vanredno stanje!

skupština Banja Luka

Izvor: Wikipedia, Darko Gavric

Vlada Republike Srpske donela je Zaključak o prestanku važenja vanrednog stanja u RS i isti uputila Narodnoj skupštini RS. U narednim danima očekuje se zakazivanje sednice NS RS na kojoj bi trebalo da se ukine vanredno stanje u RS.

Zora Vidović, ministar finansija RS, istakla je da je sada sve na Narodnoj skupštini, koja je i donela odluku o uvođenju vanrednog stanja.

Ona je kazala da kada se govori o planiranim prihodima u budžetu RS za ovu godinu oni će biti manji za 238,7 miliona KM.

- Do sada su od polovine marta do danas smanjeni prihodi za 140 miliona maraka - dodala je ona.

Vidovićeva je govorila i o novim zaduženjima, ulaganjima u Fond solidarnosti, i istakla da je više od 80 miliona KM potrošeno na kupovinu medicinske opreme prema zahtevima iz medicinskih ustanova.

Ona je poručila i da Vlada RS isplaćuje doprinose za mart svim poslodavcima i njihovim radnicima koji nisu radili od polovine marta, a kako kaže Vlada je započela i sa isplatama plata i doprinosa za mesec april za ove kategorije.

- Očekujemo da do kraja maja isplatimo minimalne plate za sve one kojima je bilo zabranjeno da rade u Srpskoj zbog epidemije virusa korona. Za njih će ukupno biti izdvojeno od 33 do 35 miliona maraka. Za one kojima su prihodi smanjeni zbog epidemije biće isplaćeno oko 25 miliona maraka - pojasnila je ministarka Vidović.

UKINUTA ZABRANA KRETANjA STARIJIMA

Štab za vanredne situcije RS ukinuo je zabranu kretanja za građane starije od 65 godina.

- Donet je zaključak u ukidanju zabrane kretanja na teritoriji Srpske za lica starija od 65 godina, koji odmah stupa na snagu - rekla je ministarka prosvete RS Natalija Trivić. Usvojen je i zaključak kojim se zabranjuje organizovanje i održavanje maturskih zabava osnovnim i srednjim školama.

(Novosti)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, povodom dana u kojima se građani BiH i regiona prisećaju stravičnih masovnih zločina počinjenih za vreme kvislinške paratvorevine Nezavisne države Hrvatske, poručio je da zločini koji su počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima, i antifašistima koji su se borili protiv NDH, nikada ne smeju da budu zaboravljeni.

Dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine govori o 15 hiljada otpuštenih radnika zbog pandemije virusa korona, u Republici Srpskoj tvrde da je broj radnika koji su u ovom entitetu ostali bez posla svega 800.

Međunarodna zajednica neće zaboraviti BiH, ono što sam čuo od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda - BiH će se na raspolaganje staviti 150 miliona evra, a ako budu povoljni uslovi ta suma bi se mogla i povećati, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone