Mitropolit pisao kardinalu u Sarajevu: Mi ne možemo gajiti bratske odnose sa ljudima se mole za žrtve Blajburga!

katedrala srca isusova

Izvor: Wikipedia

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću povodom najavljenog služenja mise žrtvama Blajburga. On je rekao da su tim činom vrata Katedrale srca Isusova u Sarajevu zatvorena za saradnike iz Srpske pravoslavne crkve.

-Iskreno, ne možemo da verujemo da pripremate misu u Katedrali srca Isusova u Sarajevu ovim i ovakvim povodom. Ovim i ovakvim postupkom zatvorili ste vrata Katedrale srca Isusova u Sarajevu za svagda za nas i naše saradnike. Obezvredili ste smisao molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana koje ovim činom prestaje. Preuzeli ste na sebe odgovornost za prekidanje i naših ličnih odnosa- navodi se u pismu mitropolita Hrizostoma.

-Mi ne možemo gajiti bratske i prijateljske odnose sa ljudima koji moleći se za žrtve Blajburga 1945. apologiraju (da ne kažemo veličaju) ustaški i domobranski pokret, koji su van svake sumnje nacistički i zločinački pokreti i iza kojih je hiljade i hiljade nevino pobijenih žena, dece, staraca i ljudi- naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Kako je dodao, SPC ni na koji način ne želi da utiče na odluku o održavanju mise, te to ostavlja kardinalu Puljiću.

Istim povodom neformalna grupa građana okupila se danas ispred Katedrale srca Isusova u centru Sarajeva, kako bi iskazala mirni protest zbog najavljene mise za žrtve Blajburga.

Na skupu se desio i verbalni konflikt ,prilikom kojeg je napadnut i bivši zamenik gradonačelnika Sarajeva.

(Sputnjik)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ostvario je u 2019. godini istorijski najveću dobit od 370,5 miliona konvertibilnih maraca (KM), piše Indikator.ba.

Devojka u sarajevskom naselju Nedžarići pre dva dana se kretala ulicom bez zaštitne opreme, uprkos naredjenjima Kriznog štaba da je obavezno nošenje maske i rukavica ili predmeta koji može poslužiti kao zaštita. Policijska patrola je presrela i pokušala da je legitimiše.

Olimpijski centar “Jahorina” planira dugoročno kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka za 99 miliona konvertibilnih maraka radi nastavka investicionog ciklusa, navodi se u predlogu odluke za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 25.maj ove godine.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone