U Federaciji BiH iskoristili pandemiju da ostvare PAKLENI PLAN. Oko 1.000 azilanata iz Bihaća biće uskoro prebačeni u novi kamp "Lipa"

OKO 1.000 migranata iz Bihaća narednih dana biće prebačeni u novi kamp "Lipa", napravljen u istoimonom srpskom selu u blizini Bihaća. Iako su srpski povratnici mesecima apelovali da se ne pravi migrantski kamp na tom području, vlasti u FBiH su iskoristile epidemiju virusa korona, i dok se svi bore sa tom pošasti, ipak su sprovele svoj plan.
 

Da sve bude još gore po Srbe koji žive na ovom području, stotinak metara od ulaza u kamp je pravoslavna crkva. Sveštenstvo je tražilo od gradskih vlasti da obezbede bogomolju strahujući da će migranti da je oskrnave. Odgovor nisu dobili.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da je selo Lipa kao i druga srpska naselja zaboravljeno od vlasti u FBiH i za ta mesta nije ništa urađeno na infrastrukturi, dok se za migrante sve završava za mesec dana.

- Put, voda, struja, internet, u kampu je sve obezbeđeno. U selo bi se možda neko i vratio da je nešto od toga urađeno za Srbe - kaže Radanović.

On ističe da Srbi s pravom strahuju kako će sada da se odvija život na tom području.

- Za mesec dana su napravili centar i to su uradili u vreme pandemije, na brzinu, kada mi nismo mogli da reagujemo. Nismo imali mogućnost kretanja, niti da priđemo Bihaću - kaže Radanović.

Kako kaže, na ovaj način stiže i poruka da su federalne vlasti efikasne kada je u pitanju uzurpacija srpske imovine, dok problemi sa kojima se suočavaju srpski povratnici širom tog entiteta nikada neće doći na dnevni red.

Goran Broćeta, delegat Kluba Srba u Domu naroda PBiH kaže da je predratnim stanovnicima poslata jasna poruka da tu više nemaju šta da traže.

- Na nama ostalim Srbima koji živimo u FBiH je da se zapitamo da li će možda Drvar, Grahovo ili Glamoč biti nova lokacija kako bi se razbila i najhomogenija srpska teritorija u Federaciji - poručio je Broćeta.

 


PROTESTI

MINISTARKA rada i izbeglih lica Livanjskog kantona, Vasilija Broćeta, ističe da je sa narodom spremna da ode u Lipu i usprotivi se premeštanju migranata.

- Kada su potrebni karantini za zaražene virusom, skoro da nije bilo rešenja, a sada kamp za 1.000 migranata nikne za nekoliko dana - istakla je ministarka.

novosti.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета