KO NE PRIZNA GENOCID NEĆE MOĆI U SARAJEVO?

Foto: Pixabay

Odluka da se zabrani ulazak državljanima zemalja koje ne priznaju genocid mogla bi da bude usvojena u Savetu ministara BiH i drugim državnim institucijama i entitetima, što bi značilo da ni državljani Srbije neće moći da putuju u Sarajevo jer zvanična politika Beograda je da u Srebrenici nije bilo genocida.

Ova odluka doneta je jednoglasno, na inicijativu nezavisnog poslanika iz Kluba Bošnjaka Kantona Sarajevo Damira Nikšića.

Ako Srbi ne mogu u Sarajevo, nema ni Bosne

Kanton Sarajevo ujedno zahteva i da Parlament Skupštine BiH pod hitno usvoji Zakon o zabrani negiranju genocida u Srebrenici, koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile ovu Rezoluciju — sve dok to one ne učine.

Momčila Krajišnika, predsednika Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ i prvog predsednika Skupštine RS ova vest je vrlo neprijatno iznenadila.

- Očigledno se radi o ljudima koji ne razmišljaju dugoročno o zajedničkom životu u BiH. Ne znam samo kako su zamislili da tu odluku sprovedu?! Ako se zabrani svim srpskim kadrovima da dođu na sednice zajedničkih organa u Sarajevo, pošto Srpska ne priznaje genocid, to znači da Bosne i Hercegovine faktički — nema - piše Sputnjik.

Srpski narod želi istinu o Srebrenici

On ne spori činjenicu da srpski narod i rukovodstvo žele da se o Srebrenici sprovede prava istraga, naučna debata, o svemu što se desilo tamo, jer su u međuvremenu mnoge stvari izašle na videlo.

- Niko od Srba nikada neće biti protiv toga da se kazni neko ko je uradio nešto što nije u redu. Ali, da neko nameće optužbu za genocid celom narodu, to je vrlo opasna igra i samog inicijatora i onih koji dele njegovo mišljenje -konstatuje Krajišnik.

Sagovornik Sputnjika dodaje i da je ovo pomalo nezrela politička namera, koja može da nanese mnogo štete.

- Nadam se da među muslimanima koji se nalaze na odgovornim mestima ima onih koji zrelo razmišljaju i koji neće uzeti uopšte u obzir da razmatraju ovaku odluku o zabrani ulaska u Sarajevo - napominje on.

Rezolucija potrebna, ali ne i zabrana ulaska

Profesor Sarajevskog univerziteta Fikret Čaušić smatra da Rezoluciju o negiranju genocida treba doneti svakako, ali misli da nekome zabranjivati da dolazi u Sarajevo, nije prosto u duhu tog grada.

- Ne sporim da postoje nacionalisti na svim stranama, tako da i ovakve ideje mogu biti očekivane sa njihove strane, ali ne mora da znači i da treba da budu prihvaćene - objašnjava profesor Čaušić.

Po njegovom mišljenju, među Bošnjacima ima onih koji ne prihvataju činjenicu da Turska ne priznaje genocid i savim je moguće da na ovaj način žele da pre svega njima pošalju neku vrstu poruke.

Napraviti spisak zemalja

Odbornici Kantona Sarajevo traže i da Veće ministara BiH potvrdi i objavi zvaničnu listu svih država koje još nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, političke i druge organizacije, društva, pojedinci i mediji deluju u BiH.

- Zahteva se da se zakonom o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovečnosti definiše i zabrana delovanja poslovnih subjekata, banaka, institucija, političkih i drugih organizacija i medija koji su na bilo koji način finansirani i pomagani od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i koje su negatori genocida - glasi jedna od šest tačaka ove odluke.

Za inicijativu Damira Nikšića glasali su svi prisutni zastupnici na sednici, a bilo ih je 34.

(Glas javnosti/Sputnjik.rs)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета