Fotografija ustaških žrtava iznad Vječne vatre u Sarajevu!

vječna vatra sarajevo

Izvor: You Tube, print screen

Postavljanje velikih potresnih fotografija koje svedoče o zločinima NDH nastavilo se danas u Sarajevu i jedna takva se sada nalazi iznad Vječne vatre u centru grada nakon što je jutros osvanula i na Marijin Dvoru.

Zamenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je rekao da je reč o najpoznatijoj istorijskoj fotografiji koja svedoči o stradanju Sarajlija za vreme vladavine ustaškog režima NDH kada je 55 osoba obešeno na Marijin Dvoru pred samo oslobođenje grada, piše Index.hr

Kako je dodao Trivić, upravo je od 1941. do 1945. godine u Sarajevu ubijeno oko 10.000 osoba, među kojima je bilo 7.000 Jevreja.

-Sutra će se održati komemoracija kojom će se izraziti poštovanje prema žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, a organizator komemoracije je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR). Grad Sarajevo i Gradska uprava je podržala taj događaj i tim povodom je postavljen taj veliki baner s jednom od najpoznatijih historijskih fotografija i dokumenata iz tog perioda- kazao je Trivić.

“Nije sporan verski nego politički aspekt mise”

Kako je pojasnio Trivić u razgovoru za Klix, komemoracija će se održati s početkom u 12:00 sati na Marijin Dvoru, mestu na kojem su i obešeni građani Sarajeva. Kako je naglasio, neće biti organizovan poseban program, već je pozvao sve građane koji žele da dođu i na miran i dostojanstven način odaju počast i poštovanje žrtvama Sarajeva.

Trivić je posebno skrenuo pažnju da komemoracija nije nikakva vrsta protesta protiv mise za žrtve na Blajburgu, jer, kako je naglasio, to je besmisleno zato što se ne može protestvovati protiv verskog događaja.

-Problem s ovom misom je što ona ima svoj verski deo koji nije sporan, ali i onaj politički koji je zapravo najviše iritantan i on je odluka Hrvatskog sabora gde je misa prebačena iz Zagreba u Sarajevo i to je pitanje naših političkih institucija i vlasti da oni na to reaguju. Ali da u Sarajevu parlament jedne druge države organizuje i nameće svoje vrednosti pretvaranjem verskog u politički događaj, mislim da to nije evropska politika s obzirom na to da je Hrvatska predsedavajuća u EU. Takođe sam i razgovarao s kardinalom Vinkom Puljićem i predložio sam da nešto zajednički preduzmemo kako bismo smanjili tenzije, ali ništa se nažalost nije rešilo po tom pitanju- istaknuo je Trivić.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Firma TMD iz Gradačca proizvela je prototip respiratora koji će, nakon što bude završen proces testiranja, biti prvi uređaj te vrste proizveden u Bosni I Hercegovini (BIH) .

U popodnevnim časovima u sarajevskoj opštini Hadžići ubijen je muškarac.

Tužilaštvo u Sarajevu otvorilo je u ponedeljak istragu nakon što su mediji objavili da je poljoprivredna firma, kojom upravlja televizijski voditelj, po narudžbi vlasti kupila stotinu respiratora za lečenje obolelih od covida-19.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone