Foto: Youtube/NOVA S

Firma TMD iz Gradačca proizvela je prototip respiratora koji će, nakon što bude završen proces testiranja, biti prvi uređaj te vrste proizveden u Bosni I Hercegovini (BIH) .

Kako kažu u toj firmi, koja je inače iz segmenta autoindustrije koja radi za najveće svetske proizvođače automobile, od ideje do realizacije prošlo je oko mesec dana, prenosi biznisinfo.ba. .

Kako je istaknuto, sada predstoji period internog testiranja unutar kompanije koji će trajati oko dve sedmice a nakon toga upotrebu respiratora treba da odobre i nadležni organi. Kada to bude završeno, TMD će započeti serijsku proizvodnju ovog uređaja.

U TDM-u nisu mogli da preciziraju koliko će ovaj proces trajati, ali ističu da će respirator već nakon internog testiranja, ukoliko svi parametri budu zadovoljeni, moći koristiti pacijenti kojima je to nužno a koji za to potpišu odgovarajući dokument, odnosno saglasnost da žele koristiti uređaj koji nije certifikovan.

U kompaniji TDM kažu da je na izradi respiratora radio tim od četrdesetak inžinjera te da su u njegovu izradu bili uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета