Dodik pisao Milu zbog Srebrenice: Stali ste se na stranu jednog naroda u BiH

milo dodik

Pokušaji „viktimizacije“ jednog naroda i stvaranje „zločinca“ od drugih, doprinose daljim podjelama ionako podijeljenog društva u BiH. Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutrašnja pitanja BiH dodatno ste narušili složene unutrašnje odnose u BiH“, poručio je Milorad Dodik u pismu Milu Đukanoviću.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je kolegi iz Predsjedništva Šefiku Džaferoviću pismo u kojem je ukazao na to da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

„Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine, čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH“, piše Dodik i dodaje da je Džaferovića tako poslao netačnu poruku da „Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa“.

Dodik je obavijestio i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da mu je pozivnicu „samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva niti je ono o tome odlučivalo“.

U pismu je Dodik naveo da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne učestvuje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica lični gest Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH.

„Kvalifikacije tragičnih događaja u Srebrenici, koje je iznio Džaferović u svom pozivnom pismu, a koje ste i vi na isti način iznijeli, apsolutno su neprihvatljive, jednostrane i sigurno ne doprinose procesu pomirenja. Kao što bi trebalo da vam je poznato, u tragičnom građanskom ratu u BiH nastradao je veliki broj djece, žena i muškaraca svih nacionalnosti, razorena je privatna i javna imovina, te je veliki broj lica napustio svoje domove.Takođe, kao predsjedniku susjedne zemlje, trebalo bi da vam je poznato da je žrtava bilo na svim zaraćenim stranama. U tragičnom sukobu u BiH, svi su ratovali protiv svih, ali nažalost, žrtve su i danas, 25 godina nakon okončanja sukoba, predmet političke manipulacije“, istakao je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Obraćajući se Đukanoviću, Dodik je takođe naveo i da svaki izgubljeni život predstavlja nenadoknadiv gubitak i ne može biti manje ili više značajan od drugih života.

„Pokušaji „viktimizacije“ jednog naroda i stvaranje „zločinca“ od drugih, doprinosi daljim podjelama ionako podijeljenog društva u BiH. Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutrašnja pitanja BiH dodatno ste narušili ionako složene unutrašnje odnose u BiH“, zaključio je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako naš list ekskluzivno saznaje, crnogorski režim je posredstvom svojih veza u regionalnim kriminalnim krugovima, angažovao lica iz albanskog kriminalnog miljea sa područja Kosova i Metohije, da izvrši atentat na jednog od lidera Demokratskog fronta i neumornog borca za srpske interese u Crnoj Gori Milana Kneževića.

Nakon što su prethodnih dana petorica sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beranama uhapšena zbog navodnog kršenja propisa donetih u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa, ispred Suda u pomenutom gradu se 18. maja t.g. okupio veliki broj vernika SPC, zahtevajući njihovo puštanje na slobodu. Među njima je, kako su preneli mediji, bio i jedan odbornik Demokratske partije socijalista (DPS

S obzirom na količinu interesovanja javnosti za održavanje tradicionalne đurđevdanske litije,u kojoj već decenijama unazad učešće uzima nekoliko hiljada građana Berana, kojem gradu je Sveti Đorđe zaštitik, a posebno s obzirom na epilog koji pred policijskim organima i tužilaštvom poprima molitveni hod sveštenstva Arhijerejskog namesništva beranskog, SPC opština Berane obaveštava javnost o sledećem

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone