Automobili su dugo stajali, OBAVEZNO proveriti pritisak u gumama

Gume-auto,-Pixabay

Foto: Pixabay

U poslednjih nekoliko meseci, većina vozila je stajala na parkingu ili je veoma malo korišćena. Sada je sve više vozača na ulicama i putevima, neki su zamenili zimske pneumatike letnjim, neki nisu ili uopšte to ne rade, ali za sve je podjednako važno da pritisak u gumama bude odgovarajući.

Bezbednost u saobraćaju zavisi od mnogo faktora. Na neke ne možemo direktno da utičemo, ali ima dosta toga što možemo sami da uradimo kako bi bili bezbedniji. Redovna kontrola pritiska vazduha u pneumaticima je samo jedan o načina da damo svoj doprinos. Ne oduzma mnogo vremena, a mnogo znači…

 Redovna kontrola


Zbog toga treba obaviti kontrolu u vulkanizerskim servisima ili na benzinskim stanicama, budući da izduvani pneumatici ne samo da povećavaju otpor kotrljanja, potrošnju goriva i zagađenje, već otežavaju upravljivost i manevarske sposobnosti, te izrazito nepovoljno utiču na bezbednost.

Konačno, nedovoljan pritisak dovodi i do oštećenja pneumatika, odnosno potpunog gubitka pritiska!

Takođe, treba voditi računa da pritisak u gumama bude u granicama onog koje preporučuju proizvođači. To znači da ne treba da bude ni previsok, jer se na taj načni smanjuje kontaktna površina sa podlogom, tj. prijanjanje, povećava zaustavni put prilikom kočenja i, naravno, oštećuje sam pneumatik.

(Izvor TopSpeed.rs)

 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poznati roker Đorđe David se nakon teške borbe sa virusom korona, polako se vraća svakodnevnim aktivnostima.

Narednih nedelju dana građani će prvi put moći da kupe hibridno vozilo ili njegovu električnu verziju uz subvenciju Vlade od 5.000 evra. Do kraja godine očekuju nas još tri hibrida uz subvencije od 3.500 evra, izveštava RTS.

Odabir, pa i kupovina novog automobila putem Interneta odavno nije novost, a ovaj način trgovine četvorotočkašima pokazao se izuzetno korisnim tokom epidemije koronavirusa u nekim zemljama, poput Kine.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone